Музеят на Възраждането във Варна показва голям семеен албум на Батенберг

За първи път в България ще бъдат показани семейни снимки на първия български княз след Освобождението Александър Батенберг в такава пълнота, която е без аналог досега. Експозицията в Музея на Възраждането във Варна съдържа над 30 ценни фотоса, запечатали част от личния му и обществен живот.

Сред снимките, дело на различни автори, има портрет на княза с автограф, както и на съпругата му -актирасата Йохана Лойзингер с двете им деца. Разликата в социалното положение на двамата е причината Батенберг да се откаже след напускането на България от по-високата благородническа титла и да приеме графската. Графиня и граф Хартенау, както е известна след това двойката, имат син и дъщеря, които носят български имена-Крум -Асен и Цвета, припомни за "Труд" главният уредник на музея Марияна Николова.

На двамата наследници така се е стекъл животът обаче, че те остават без потомство. Семейният албум на княз Батенберг е дарение на Музея на Възраждане от д-р Анастия Головина през далечната 1924 г. Варненката е била психиатър, а съпругът й е бил личен секретар на първия следосвобожденски владетел. Част от снимките са с посвещение на нея от княза. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 16 април до 16 май. Тя е посветена на 140-годишнината от учредяването на Великото народно събрание и избора на княз Александър Батенберг, който продължава да милее за България и след абдикирането си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони