Музеят на тютюна - сензацията на културен Пловдив 2019

Само ден живя огряна в светлини внушителната 30-метрова кула, построена за откриването

Около 40 хил. души се събраха в събота вечерта

Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна”, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – “Тютюневият град” се превърна в сензация по време на откриващия уикенд от домакинството на града.

Стотици хора вече разгледаха експозицията, която ще остане до 30 март и разказва за Пловдив и България през историята на тютюна. Тя обхваща последните близо 150 години, тръгвайки от никотиновите следи в Османската империя, през Първото пловдивско изложение, модернизацията на обществото, войните и следващите ги бежанци, работническите бунтове, диктатурите на XX в., външната политика на България, икономически възходи и крахове.

Миризмата на тютюн се завърна в емблематичните складове, заедно с множеството експонати и текстове, събрани от екипа. Изложбата се разполага в четири зали на общо 2000 кв.м , на двата етажа от сградата.

Тютюневите истории са разказани с много образи, живи и въздействащи. За това помагат включените материали от над 20 институции от цялата страна, които представят ценни предмети, архивни видео материали, десетки фотографии и документи, както и блестящи произведения на изкуството, собственост на Градска галерия - Пловдив. Сред тях са творби на Георги Божилов - Слона, Христо Стефанов и др. Специално място в експозицията заемат работите на съвременни художници Стефан Николаев, Алла Георгиева. В изложбата е показана и една уникална частна цигарена колекция на Димитър Георгиев.

Екипът включва куратора Весела Ножарова, авторите на историческото проучване и текстове: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, д-р Станислава Груева, автора на визуална среда д-р Димитър Воденичаров, дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов.

Всички изложби, които бяха открити официално в събота, остават отворени за посетители, а през тези седмица като част от програмата в Дом на културата “Борис Христов” ще се играят представленията “Жена ми се казва Борис” ( утре"), Методът Грьонхолм (четвъртък), а в събота там ще се играе балетът “Пепеляшка”.

Само един ден живя огряна в светлини внушителната сцена, която бе построена специално за откриването на “Пловдив 2019” и вчера започна нейното демонтиране. Очаква се булевард “Цар Борис III” да бъде отворен за движение на 17 януари и така да приключат проблемите в града, свързани със засиления трафик през последните дни.

Работата по строежа на кулата започна на 28 декември, а със сглобяването й бяха ангажирани около 200 човека.

Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, тежеше 200 тона заедно с участниците и струваше на общината близо 2 милиона лева.

В събота вечерта на нея кукери, скандирания “Заедно” и “Град на мечтите”, фолклорни мотиви, редувани с техно, и за финал пищна заря превърнаха Пловдив официално в Европейска столица на културата.

Спектакълът по откриването започна с кавала на Теодосий Спасов, а завърши с гласа на Валя Балканска и събра около 40 000 зрители.

“Благодаря ви, че в този ветровит, но не и дъждовен ден сте тук. Ще дадем началото на една велика година! Днес е велик ден, даващ началото на вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на Пловдив. Хилядолетният град е център, събрал минало, настояще и бъдеще. Град на различни етноси и религии, но с едно име – пловдивчани”, обърна се към хилядите хора около сцената кметът Иван Тотев на откриването. Зрителите на спектакъла бяха истински много – въпреки ледения вятър. Одеялата и шаловете, които трябваше да ги стоплят, далеч не бяха достатъчно за всички и се стигна до блъсканица за тях.

“За мен е голямо вълнение днес да бъда тук", каза еврокомисарят Мария Габриел и връчи на пловдивския кмет грамота за добре свършената работа от откриването на Културната столица.

Светлинното шоу по откриването беше впечатляващо, а на екраните на кулата сцена се сменяха хиляди нюанси, защото мотото на спектакъла беше "Ние сме всички цветове". Ефектните изпълнения бяха аплодирани от публиката, а след края на шоуто настана нова блъсканица – защото в този ден в центъра на Пловдив се ходеше само пеша и малките улици се задръстиха от хора.

Вчера богатата програма на откриващия уикенд продължи с над 10 събития. Акцент в бе “Мария от Буенос Айрес” – танго опера, която бе представен за първи път в България на сцената на Държавната опера в Пловдив.

 

Кметът Иван Тотев: Емоционално докосващ спектакъл на старта

07-01„Емоционално докосващ спектакъл, който напълно съответства на значимостта на откриването на Европейската столица на културата.” Така кметът на Пловдив определи пред „Труд” голямото откриване в събота вечер.

„В разговорите след шоуто всички чуждестранни гости казаха колко са впечатлени, но за мен най-важното е, че на откриването имаше толкова много хора и толкова много въодушевление”, каза още Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България