Музикални таланти на „Сребърна Янтра“ с пълен триумф на международен конкурс в Сибиу

Габриела Йорданова спечели Гран при, а Ивета Петрова – първа награда

„Hermannshtadtfest” е поредното голямо завоевание в географията на международния конкурс за млади попизпълнители „Сребърна Янтра“ . От 22 до 24 юни България беше представена в 6 -то издание на фестивала в гр. Сибиу, Румъния от Габриела Йорданова и Ивета Петрова – селекционирани като лауреати на великотърновския конкурс.

"15-годишната русенка Габриела Йорданова, позната като българската представителка на Детската Евровизия`2015, не остави никакви съмнения в жури и публика още при излизане на сцената в Сибиу. Габи демонстрира завидна техника, много стил и харизматично присъствие и получи заслужено най-високите оценки в целия конкурс. Така логично тя грабна Голямата награда на „Hermannshtadtfest” 2018", сподели директорът на МК „Сребърна Янтра“ и член на международното жури в Сибиу Румяна Начева.

17-годишната Ивета Петрова също защитила избора да представи страната ни с отлично изпълнение и към първата награда в най-голямата възрастова група 16-19 години, младата габровка прибавила и специален приз на румънската звезда Стела Енаке, член на международното жури.

Габриела Йорданова и Ивета Петрова получили и покани за участие в друг международен конкурс в Румъния през септември.

„Гран при и първо място е най-доброто, което можем да спечелим с двама участници от един конкурс! Много съм доволна от представянето на нашите момичета. „Hermannshtadtfest” е най-новото завоевание на географската карта на „Сребърна Янтра“. За първи път нашата селекция стъпи в Сибиу – културна столица на Европа през 2007 г., но със сигурност няма да бъде за последно. Догодина Габи Йорданова е поканена да направи рецитал, а аз ще имам честта отново да бъда член на журито за България. Тази есен пък във Велико Търново ще видим и чуем лауреати на „Hermannshtadtfest” на 16-я международен конкурс „Сребърна Янтра“. Искам да благодаря на двете вокални педагожки, работещи съответно с Габи и Ивета – Мишел Танев в музикалното училище в Бургас и Ценка Горалова от Севлиево. Благодарност и за подкрепата на родителите, без която участията навън са невъзможни“ , сподели след завръщането си от Румъния Румяна Начева.

Паралелно със състезателната програма, участниците в „Hermannshtadtfest” от Унгария, Молдова, Румъния и България имали възможност да разгледат невероятно красивия град Сибиу – най-богатия в пряк и преносен смисъл от 7-те града в Трансилвания, основани от германски заселници още в далечната 1190 г. Тук все още се говори повече на немски, отколкото на румънски език. Градът е истински рай за туристите, потънал в зеленина и цветя. И макар че е бил културна столица на Европа през 2007 г., и днес направеното преди десет години респектира. Hermannshtad е немското име на Сибиу. Всъщност, това име е и запазената марка на всички сувенири и всичко останало от този приказнокрасив град.

„Щастлива съм, че „Сребърна Янтра“ и „Hermannshtadtfest” се побратимихме. Така два силни музикални фестивала и два красиви исторически града – Велико Търново и Сибиу, ще вървим заедно напред в утвърждаване на младите таланти и хубавата музика“, каза в заключение Румяна Начева, която е директор на великотърновския музикален форум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони