Музиката и новите технологии

Какви са промените в “консумирането” на музиката?

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Новите технологии са повлияли върху почти всяка една сфера в живота ни. През последните месеци разглеждахме как технологичният подем се е отразил на телевизията, комуникацията, на начина ни на пазаруване, на четенето и прочие. Днес ще спрем поглед на измененията, настъпили в музиката. Моите баба и дядо винаги са описвали “консумацията” на музиката като едно общо, споделено удоволствие. Без значение дали се гледаше концерт по телевизията или на живо, музиката беше повод за събиране и съпреживяване. Днес в музиката силно развита е индивидуалната консумация. Интернет позволява да гледаш концерти онлайн, да слушаш радио на личните си слушалки, движейки се, или да свалиш музикални произведения на различни устройства с цел бързина и удобство. Без съмнение подобен прогрес ни спестява носенето на личен грамофон в метрото, макар мнозина да са мнение, че плочата е абсолютно незаменима като качество на звука.

С течение на времето устройствата почнаха да се смаляват все повече – от CD плеър до малка джаджа, събираща се в шепата ни. Един от главните герои в музикалната еволюция е MP3 [ем-пе-три]. Това е вид формат, подходящ за съхранение на аудио или видео съдържание. Информацията, която носи файлът, се запаметява на всякакви електронни носители на музика (компютър, таблет, телефон ит.н.) Оттам идва и името на популярното преносимо устройство за музика “MP3 плеър”. Свързвайки устройството с компютър, свалянето на музика от Интернет става много лесно. Свръзката става чрез USB порт*. Зареждането на MP3 плеър е идентично със зареждането на телефон. Друг интересен феномен в музиката е Youtube [Ю-тюб] - уебсайт за безплатно споделяне на видеа. Там можем да намерим канали на различни певци и да гледаме техните видеоклипове. Сайтът разполага със записи от различни предавания, новини и дори филми (особено впечатляваща е колекцията български филми). Просто напиши в търсачката, отбелязана с лупа, какво искаш да намериш и резултатите ще се появят отдолу.

Речник

USB [ю-ес-би] порт е нещо като жлеб, в който влиза устройство (USB) с подходящ накрайник, като целта е обмен на данни. В този случай, при включен MP3 плеър в компютъра, ние можем да прехвърлим музика от него към MP3 плеъра.

Streaming [Стрийминг] e метод за изпращане или получаване на данни (най-често на видео) през компютърната мрежа. При невъзможност за посещение на дадено събитие като концерт, мач или семинар, което имаме желание да посетим, на помощ идва видео стриймингът. Това е излъчването в реално време на определен уебсайт (доста често това е Youtube). Нужна е само силна Интернет връзка. На живо през компютъра!

SoundCloud [саундклауд] е безплатна платформа за споделяне на музика. Модерните изпълнители избират този уебсайт за реклама. Soundcloud в директен превод от английски означава “звуков облак”. Облакът, както сме говорили, е онлайн хралупа, в която можем да запазваме информация, в този случай доста музика. Така можем да си направим плейлист (списък от избрани песни), подредени по жанр и следващият път да не ни се налага да търсим песните отново.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси пишете на [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии