Музиката подмладява, променя вкуса на храната и е по-добра от секс

Учени доказаха, че музиката подмладява, а удоволствието от нея може да бъде по-добро от секс.

Изследвания показаха, че феновете на „Queen” са емоционални, а тези на Metallica-трезвомислещи, а една от най-опасните песни за шофиране в на Green Day

Създадоха композиции за котки от мъркане и мяукане

Според различни научни изследвания, посветени на музиката, тя подмладява, променя вкуса на храната и е по-добра от секса. В университета в Оксфорд проверили с изследване дали звукът може да повлияе на вкуса на храната по същия начин, както външността и миризмата на храна. Резултатът показал, че например ниските басови звуци ни карат да чувстваме горчив вкус, докато високите тонове на пианото могат да направят храната по-сладка.

Скорошно проучване пък доказа, че музиката е по-приятна от секса. 40% от участвалите в него хора смятат, че музиката, която слушат по време на секс ги вълнува повече от партньора им. Това се дължи на факта, че музиката може да активира определени центрове на удоволствие, които са свързани и със секса. Според резултатите от друго проучване, песента „Bohemian Rhapsody” на Queen е една от онези песни, които респондентите смятат по принцип за по-добри от секса.

Британски лекари откриха, че пеенето може да ни помогне да изглеждаме по-млади. Музикантите могат да се похвалят с висок капацитет на белите дробове, подобрена поза, нарастваща умствена активност и постоянно тренирани мускули на лицето, което може да им помогне да изглеждат по-млади по-дълго.

Учени от университета в Кеймбридж пък включили 4000 души в тестове и така ги разделили на две групи: „съпричастни“ и „систематизатори“. Към съпричастните личности, които отговарят по-добре на емоциите на други хора се оказало, че спадат феновете на Queen, Джеф Бъкли и Нора Джонс. Почитателите на Metallica и Sex Pistols се оказали пък от взимащите решение след внимателен анализ.

Учени от Южнокитайския технологичен университет изучиха психологическото състояние на шофьори, които слушат музика докато карат и посочиха кои са песните, които е най-опасно да слушаме зад волана. Според тях най-рискованите маневри са били извършени на песните American Idiot на Green Day, Party In The USA на Майли Сайръс и Born to Run на Брус Спрингстийн. Сред песните, които помагат на човек да се съсредоточи върху шофирането пък е Under the Bridge на Red Hot Chili Peppers.

Списанието „Self end Identity” доказа, че феновете на метъла са по-щастливи от всички останали.

Според Националния изследователски съвет на Испания поп-музиката в момента е много по-малко творческа от тази преди десетилетия. Разнообразието от акорди и мелодии последователно намалява през последните 50 г.

Психологът Чарлз Сноудън и композиторът Дейвид Teйe пък създадоха първата в света музика, специално настроена за слуха на котките, тъй като тези четириноги не обичат човешката музика. Ритъмът на композициите подражава мъркане, а мелодиите - на мяукане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука