Муле на измамници предаде на полицията плячката им

Шуменецът спасил 7 270 лв., 1120 евро и злато

Шуменец на 55 г., който телефонни измамници решили да ползват за муле на парична плячка, занесе всички пари и злато в полицията. Мъжът бил пуснал обява, че продава куче, а мошениците го накарали да им води любимеца до Русе и едновременно с това като услуга да им донесе и сак от Шумен. Бдителният шуменец усетил какво се случва и предал сака на русенската полиция в неделя. По този начин предовратил измамата и спасил парите на 72-годишна шуменка.

Измамници започнали да атакуват жената още от петък с различни сценарии, но тя отказвала да повярва. В събота следобед успели да я убедят, че за нейно добро трябва да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника, за да не може никой да ги намери, ако влезе в дома й. В неделя около 10 часа й звъннали да проверят дали торбата още е в студения тайник и я предумали да помогне на полицията. Наредили й да ги увие в дрехи. Жената поставила 7 270 лв., 1120 евро и 4 златни пръстена, един синджир и два чифта обеци в найлонова торба. Увила ги в мъжка тениска, сложила ги в сак и спортно яке и ги предала на непознатия шуменец.

През това време измамниците били убедили 55-годишния шуменец, че искат да купят кучето му. Обещали да му покрият пътните и го помолили за още една услуга - да вземе от адрес в града сак и да им го донесе заедно с кучето. По телефона му давали инструкции къде точно да отиде и няколко пъти променяли мястото. Това усъмнило мъжа. След поредно обаждане къде ще стане „сделката“ с кучето и сака, шуменецът усетил, че е въвлечен в измама. Потърсил Полицейското управление в Русе, обяснил на полицаите за случая и предал сака.

Други две телефонни измами обаче, са реализирали мошениците през уикенда. Жена на 67 г. хвърлила от терасата в Шумен торба с международния си паспорт, 4 900 лв. и 50 евро. В Нови пазар пък, "началника на полицията Павлов" се обадил на 71-годишна жена и тя занесла 500 лв. до „Бялата чешма“. Оставила ги под камък. След 1 час й звъннали "полицаи". Благодарили й за съдействието, казали, че са заловили измамниците и ще й върнат парите в 16 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България