Мултикулти кино празник в София

Филми за всички вкусове

Четвъртият кино-литературен фестивал CineLibri 2018 (10-24 октомври) ще зарадва публиката с празнични галавечери, посветени на различни култури. Селекцията включва изобилие от заглавия, а събитията се реализират със съдействието на посолствата на Бразилия, Аржентина, Япония, Франция, Нидерландия, Ирландия, Финландия, Италия и Израел.

Бразилската галавечер е на 13 октомври с премиера на “Филмът на моя живот” на режисьора Селтън Мело, вдъхновен от творчеството на Антонио Скармета, Холандската галавечер оказва чест на един от най-превежданите нидерландски писатели в света – Херман Кох. Събитието ще се състои на 17 октомври в присъствието на писателя, който лично ще открие премиерата на документалния филм “Истинският Херман Кох”.

Вълнуваща среща на живо очаква почитателите на класните психологически трилъри. На 18 октомври израелският писател Дрор Мишани, автор на романа “Липсващото досие”, който вече има българско издание, ще се срещне с публиката и ще даде старт на прожекцията на едноименния филм. Дело на режисьора Ерик Зонка, екранизацията е с участието на Ромен Дюри и Венсан Касел. Отново на 18 октомври ще се състои галавечер на Ирландия, в рамките на която ще бъде излъчен филмът “Тайното писание” с Руни Мара и Ванеса Редгрейв.

Специален акцент в програмата на фестивала са събитията с френския режисьор и сценарист Беноа Жако. На 19 октомври той ще открие прожекцията на най-новия си филм - “Ева” с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел, а на 20 октомври е прожекцията на “Сбогом, кралице моя” - пищна творба с три награди “Сезар” и още седем номинации.

Аржентинската галавечер ще предложи филма “Има ли любов, има и омраза”, а японската галавечер е на 23 октомври и ще зарадва почитателите на Харуки Мураками. Събитието е част от Дните на японската култура в България и включва прожекция на поетичната драма “Тони Такитани”, създадена по мотиви от разказ на големия японски писател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино