Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на партиите

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС. Снимка: Пламен Стоименов/Архив

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.

„ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин тук в Народното събрание. Внесохме нашите предложения за субсидиране на политическите партии“, обясни той.

И те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лв. субсидии на партиите, добави лидерът на ДПС.

"Втората тема, която направихме в нашите предложения е да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване на такси в общинските и държавни детски градини. Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между 0,5 млрд. и 1 млрд. лв. да има във фонда, останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет“, съобщи още Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС поясни, че третото предложение, което от ДПС са направили е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. „Това беше предметът на нашата среща. От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си“, допълни още Карадайъ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика