Мустафа Карадайъ: Краят на правителството беше предначертан заради участието на националистите

Краят на правителството беше предначертан, въпросът е какво следва. Това каза от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата за оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Президентските избори поставят пред всички нови предизвикателства, заяви Карадайъ и обясни, че резултатите са разчетени драматично от управляващата партия и са довели до оставката на кабинета. „Този резултат беше ясен още при съставянето на кабинета. Оставката на кабинета „Орешарски“, след платени протести, беше в името на плавния преход към стабилност. Не се получи. В резултат беше сформиран най-шареният парламент в демократичната история на страната. Възприе се странната управленска формула, при която основният политически субект допусна създаването на мнозинство на противопоставянето, съставянето на анти ДПС коалиция“, каза Карадайъ.

„Основната политическа сила пренебрегна изразената позиция на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации“, припомни той.

Според него вместо да се търси подкрепа в утвърдените системни партии, националистическите партии са залагали на популистки изказвания. „Вместо да се залага на най-големите постижения на демокрацията и евроатлантизма се заложи на краткосрочни политически интереси“, коментира Карадайъ. „За първи път стана ежедневие от трибуната на парламента да звучи преобладаващ език на омразата и ксенофобия".

„След оставката на Борисов следват много неизвестни. Затова ние от ДПС предлагаме да използваме единството, за да изградим нова структура на сигурността на държавата. Имаме нужда от нов обществен договор между политиците и обществото”, обясни той.

Председателят на ПГ на ДПС призова отговорните политически сили за общи действия и недопускане на парламентарна и политическа криза в страната. По думите му датата на следващите избори да се определи с консенсус, като така трябва да се приеме и бюджетът за следващата 2017 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика