Мустафа Карадайъ от Медовец: Преди 30 години излязохме на протести, заради имена, вяра, достойнство и чест! На 26-ти май трябва отново да сме единни, заради бъдещето на децата ни

Кандидат-евродепутатите на ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ присъстваха на възпоменателен-митинг събор в село Медовец, община Дългопол. Те положиха венци и цветя пред паметника за загиналите Назифе Мустафа и Шакир Шакир на мирните протести през 1989г. по време на т. нар. „възродителен процес“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напомни значението на Майските събития, като каза че месец май е особен месец за ДПС. Всяка година ние честваме събитията от 1989г., когато излязохме на мирни протести, заради нашите имена, за нашия език, вяра, достойнство и чест. За съжаление, по време на тези мирни протести имаме свидни жертви, които са герои на нашата Родина в борбата за демокрация и докараха демокрацията в нашата Родина. Тази година честваме 30 годишнината от тези събития, обясни той.

Председателят на ДПС напомни изборните резултати от 2017 година и каза, че през 2017г. 100 000 наши гласове отиват в празното и докарваме националистите във властта. От друга страна, едни шарлатани идват да притискат и заплашват хората да гласуват за ГЕРБ и после се хвали по медиите, че има 100 000 гласа от турците и мюсюлманите, подчерта той. Получават политическа сила от тези гласове, вземат властта и ползват тази власт против нас, бе категоричен Карадайъ.

Сега в Европа е трудно и е на кръстопът, каза лидерът на ДПС и обясни значението на предстоящите избори. В едната посока е национализма и омразата към различните, а в другата - която е и нашата, е посоката на демокрацията, уважението към различните и обединението на различните, обяви Мустафа Карадайъ. Този избор правим за Европа и затова Ханс ван Баален казва: „Европа има да се учи от Ахмед Доган, когато е трудно и Европа има нужда от ДПС, защото сега е трудно в Европа“, напомни Карадайъ думите на лидера на европейските либерали.

Водачът на листата на ДПС каза, че такава е картината и в България, защото националистите са на власт. Затова в края на месеца, на тези избори правим важен избор, заяви той и призова, моят апел и призив към всеки един от тук присъстващите на този площад е, на тези шарлатани да кажем по начин, по който да го разберат, че гласуването за ГЕРБ означава хвърляне на нашите камъни по нашата глава, бе категоричен той.

В памет на жертвите на т. нар. „възродителен процес“ бе даден курбан. След възпоменателния митинг екипът на Централния лъч на ДПС присъства на благотворителна вечеря-ифтар, дадена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

На предизборните срещи във Вълчи дол, Суворово, Провадия и Медовец присъстваха и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, народният представител Ерджан Себайтин, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, кандидатите за евродепутати Атидже Алиева-Вели, Севим Мусак, Антоанета Асенова, Петър Чобанов и Танер Кабилов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика