Мустафа Карадайъ от Пристое: Ние сме пазители на целостта на нашата Родина

Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата държава. Затова и Европа казва - Ние имаме нужда от Движението за права и свободи. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на традиционния възпоменателен митинг на Майските събития от 1989 г. в село Пристое.

"Европа е на кръстопът. Или ще тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, омразата към различните, или ще върви по пътя на толерантността, демокрацията, единството и заедността. Ние трябва да помогнем на Европа в момента", заяви председателят на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ от Пристое, където се отбеляза 30-тата годишнина от майските събития.

"Поне за 20 години напред ще се начертае посоката за развитие на Европейския съюз. Освен това обаче - и България има нужда от промяна. Не може с национализъм и ксенофобия, с разделение и противопоставяне да се управлява нашата родина. Ние 1989 година не се борехме за националисти в нашата държава. Ние се борехме за демокрация, за толерантност, за заедност в нашата родина. Затова с номер 20 в края на тоя месец ние ще дадем знака за промяната и в нашата родина", каза още той.

"Както чухме и от господин Ханс Ван Баален - Европа има доверие и вярва на Движението за права и свободи, защото ДПС и в Брюксел, и в София, и в Шумен, и в Каолинов, и в Пристое води еднаква политика. Политика на мира, на заедността, на толерантността, на уважението към различните и обединение на различните. Това е Движението за права и свободи", обърна внимание Мустафа Карадайъ. Той посочи и важността на събития от май 1989 година.

Специален гост в Пристое освен кандидатите на ДПС бе и президентът на ALDE – Партията на европейските либерали и демократи – Ханс Ван Баален. Той каза : Вие почитате всички ваши борци, които са се борили за свобода във време на етническо прочистване. Имената и идентичността ви бяха отнети, културата ви не беше уважавана. Д-р Ахмед Доган и ДПС предложиха да работим заедно за етнически мир. Ние в западна Европа можем само да се поучим от д-р Ахмед Доган, каза още лидерът на европейските либерали.

Много сте, както бяхте тук преди 30 години, когато самозабравилия се тоталитарен режим започна етническо прочистване в България. Не беше Възродителен процес, а етническо прочистване, обърна се към събралите се от трибуната в село Пристое зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Най-срамното и най-жестокото на Балканите, допълни той. И това трябва да бъде казвано винаги, защото трябва да помним тези страници от нашата история. Защото героите, които загинаха в битката за права и свободи са герои на цяла България. Борците за права и свободи нямат етнос и религия, те са герои на целия народ. Правата и свободите стоят над всичко и затова ние тачим толкова много нашите герои – и онези, които са се борили в миналото и онези, които са се борили в близкото настояще, каза още Цонев. И ако всяка година идваме тук, за да отбележим годишнината на тези събития, то е за да помним и напомним на днешните поколения, че битката за права и свободи всеки ден и всеки час, обяви той.

Йордан Цонев заяви, че сегашна България и Европа не правят изключения от това. Тя има нужда от тази битка и затова ви казах, че и България и Европа има нужда от вас. От вашият опит, памет и толерантност, която се роди от болката, скръбта и от тези, които умряха за тази свобода, подчерта Цонев.

Затова от тази висока трибуна ние издигаме нашият глас и казваме, че ние ще дадем на Европа от нашата толерантност и етнически модел. Ние ще дадем на България такова управление, което ще върне децата ни тук, обяви Йордан Цонев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч заедно с евродепутати и народни представители почетоха паметта на жертвите от т. нар. „възродителен процес“ в община Каолиново. Ръководството на ДПС поднесе венци и цветя на паметни плочи в кв. "Кус" в Каолиново, и в селата Тодор Икономово, Климент и Пристое.

По-рано председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален откриха паметна плоча мемориал на площада пред община Каолиново, построен с дарения и с подкрепата на общината в памет на загиналите по време на т. нар. „възродителен процес“.

„В миг като днешните, няма как всеки един от нас да не е изпълнен с емоциите, с мъката, с трагедията, която всички сме изживели. Тук пред този паметник, всички ние на висок глас трябва да кажем: „Ние помним!“, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на откриването на паметната плоча.

Тук сме дошли да се преклоним пред героизма и саможертвата, уточни той. Мъдростта ни повелява да направим паметници за тези хора. Мъдростта ни повелява тези паметници да ги има, за да останат в историята, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви ясно, че ние от ДПС сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние от ДПС сме пазители на мира, стабилността и сигурността в България. Затова имаме нужда от тези паметници. За да се поучим и да вземем от мъдростта на саможертвата на нашите герои, обясни още той.

В село Средковец председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч присъстваха на откриването на новопостроената джамия в селото с подкрепата на Главното Мюфтийство и община Каолиново. Там бяха и Главния мюфтия на Р България Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика