Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

С този вот това правителство е малко вероятно да падне. То е обречено да се провали и да падне заради погрешно зададения му генезис. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в парламентарната пленарна зала при дебатите по вота на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Карадайъ заяви, че ДПС подкрепя вота на недоверие, заради очевидната неадекватност на управлението, както и заради средата, която генерира корупция.

Липсва ясна визия на управлението, липсва визия за реформи, всяко недоволство води до отпускане на нови пари в нереформирани сектори, коментира той. ГЕРБ се стреми да бъде типична демократична партия, а националистите са сбор от стремящи се към властта популистки организации, каза той.

Реалностите днес изискват нова формула, нов тип управление, заяви Карадайъ. Необходима е нова визия за развитие на страната, дълбоки реформи и институционални промени на база програма за ускорено развитие, подчерта той. Карадайъ призова към отговорност, обективност и прагматизъм.

Нигяр Джафер от ДПС цитира проучване на Центъра за изследване на демокрацията и "Отворено общество", според което след митниците, най-изразена е корупцията в здравеопазването. Две трети от лекарите в друго проучване потвърждават, че са взимали пари извън регламентите, каза тя.

Обезпокоителна е констатацията, че допълнителните плащания са по-скоро норма, отколкото изключение - 70 процента при ражданията, 60 процента за оказване на непрофесионална грижа (хранене, обличане, обслужване), посочи тя. Според нея е притеснително, че на тези допълнителни плащания вече не се гледа като на корупция.

Голяма част от частните кешовите плащания са "под масата", коментира Джафер. По думите й доверието в здравеопазването се е сринало. Лекарствената политика е с огромен корупционен заряд, ярък пример е т.нар. реекспорт, каза Джафер. Според нея огромната задлъжнялост на лечебните заведения, решението за подпомагане на някои от тях, е порочна практика. Липсва единна информационна система и регистри, каза тя.

Липсата на реформа, обърканите послания, неясните намерения и административен натиск задълбочават опасно корупционната среда и чувството за безизходица в здравеопазването, каза Джафер. Липсата на надежда, че нещо ще се промени за по-добро, ни кара днес да подкрепим този вот на недоверие, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика