Мустафа Хаджи - Мюфтията-гражданин

Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се обяви против въвеждането на нестандартни определения за пол, различни от биологичния, които се съдържат в Истанбулската конвенция. “Няма друг пол освен двата пола”, заяви главата на мюсюлманското вероизповедание у нас.

Обществото трябва да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето битие. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме поставили началото му. Тези думи на Мустафа Хаджи са доказателство за това какво е отношението на мюсюлманите към Истанбулската конвенция. А позицията на главния мюфтия е много важна за обществото, защото до този момент ДПС не е взело официална позиция по въпроса за рафитикацията на този спорен документ, който буквално взриви обществото този месец.

Мюфтията не за първи път застава на едно мнение със Светия синод на Българската православна църква, която също заяви отрицателното си становище към конвенцията. Категорично изразената позиция на Мустафа Хаджи през декември 2015 г., когато той подкрепи патриарх Неофит за катедралния храм “Св. Александър Невски”, бе приета с радост и уважение от християните и от техните архиереи. Тогава мюфтията написа в писмо до главата на църквата ни: “Имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на БПЦ над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник.” Това негово действие предизвика одобрението на повечето български граждани и показа колко е важен религиозният мир. Главният мюфтия застана наскоро редом до патриарха и премиера по време на тържественото откриване на ремонтираната Желязна църква в Истанбул.

Мустафа Хаджи има интересна съдба. Той е роден е на 31 март 1962 г. в с. Драгиново, Велинградско. Началното си образование завършва в родното си село, след което учи в техникум по горско стопанство във Велинград. След казармата две години работи на каскада “Белмекен – Сестримо”, а след това – в завод като специалист по сушене на дървесина. Това пише в сайта на Главното мюфтийство за него.

По-късно през годините се разбира, че през ученическите си години Мустафа Хаджи тайно взимал частни уроци по религия при ходжите от селото, а след това - във Велинград и други места. В началото на 1990 г. станал имам в родното си село за две години. После е назначен за заместник главен мюфтия в Главното мюфтийство, а през 1993 г. заминава за Йордания, където завършва Теологическия факултет на известния университет “Ярмук”. Неговата кариера започва през 1997-а, когато в края на октомври на обединителната мюсюлманска конференция е избран за главен мюфтия. През 2000 г. мандатът му на главен мюфтия свършва, след което става председател на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС).

През тригодишния си мандат той паралелно завършва магистърска степен по сравнително религиознание в НБУ, защитава докторантура в Университета “Мармара” в Истанбул. През 2003 г. свършва мандатът му във ВМС, след което е назначен за ректор на Висшия ислямски институт. През 2005 г. се провежда извънредна национална конференция, на която той е избран отново за главен мюфтия.

Точно преди две години за пореден път застава начело на Главното мюфтийство. На Националната мюсюлманска конференция през януари 2016-а той отнесе доста критики от Фикри Сали, който бе на този пост преди него. Сали, тогава смятан за близък до ДПС, критикува Хаджи и ръководството за ред нерешени проблеми, като невъзстановените вакъфски имоти и др.

През март 2016-а обаче един репортаж на “Господари на ефира” предизвика големи брожения. Посочено бе, че главният мюфтия е взимал пари от забранената у нас фондация “Ал Уакф ал Ислями”, за което бяха показани и документи. Оказа се, че Фондацията е свързана с 13-те имами от Пазарджик, които бяха предадени на съд в Пазарджик, а Хаджи бе разпитан по делото за радикален ислям. От Мюфтийството обаче обясниха, че двата документа не са налични в архива, което означава, че вероятно са фалшиви. И мюфтията не скри огорчението си от държавата и най-вече от политиците за отношението им към вероизповеданието. Последваха и съмнения, че заиграва с ГЕРБ, тъй като той благодари на Цветан Цветанов за това, че върна сградата на мюфтийството. За никого не е тайна и още нещо - че премиерът Борисов обича да флиртува с мюсюлманите.

В редките си публични изяви тогава Мустафа Хаджи се защити като заяви: “Който и да е на власт, искаме да сме в добри отношения с него, независимо как се казва и от коя партия е. Не виждайте в наше лице враг, нито пък пета колона на османизма, както ни обвиняват. Ние сме лоялни граждани на държавата”.

 

Агент, но не съвсем

По време на „възродителния процес” режимът му дава името Мануш Хаджиев. Името му бе обявено от Комисията по досиетата като чат от агентурното минало на ДС с псевдонима „Андрей“. Това предизвика различни коментари, а самият Хаджи отрече това да е истина. Според комисията той е бил вербуван на ...14 ноември 1989 г., а тогава Живков вече е свален от власт. През 2012 г. Мустафа Хаджи заяви, че „този въпрос за принадлежност към Държавна сигурност е вече минало, история”.

 

За него

Заклейми екстремизма

С изключение на ромската махала в Пазарджик, в страната няма гнезда на салафизъм или радикален ислям. На фона на хилядите европейски и руски граждани, биещи се за Ислямска държава в Сирия и Ирак, досега няма нашенец джихадист. Главното мюфтийство пресича безкомпромисно всякакви наченки на екстремизъм и е активен участник в междурелигиозния диалог.(...) Главният мюфтия Мустафа Хаджи заедно с още 125 ислямски учени от цял свят участва в разобличаването и заклеймяването на халифата на Абу Бакр ал-Багдади.

Руслан Йорданов, български журналист, януари 2016 г.

 

Мисли си, че живее в Патагония

Хаджи беше избран с фалшив устав и подписи, това го има в решението на Софийски апелативен съд. Уставът за национална мюсюлманската конференция е неистински и в момента се водят над 14 досъдебни производства за фалшифициране на устава и подписите на делегатите. Води се разследване и срещу 80 кмета на ДПС, които са записани в списъка на делегатите като имами. Няма такава длъжност в България – „кмет–имам”. Хаджи си мисли, че живее в Патагония, той си живее в Турция, но ние сме европейска държава.

Недим Генджев, бивш главен мюфтия на България, през 2010 г.

 

В постоянен контакт е със САЩ

Мустафа Хаджи е умерен в религиозните си възгледи; има общо положително отношение към Съединените щати; не е известен с несъгласие към политиката на САЩ. Хаджи е в постоянен контакт с посолството... Той се ползва с голямо уважение сред българската мюсюлманска общност, която представлява около 13% от населението и изповядва предимно умерени възгледи.

Бившият посланик на САЩ в България, Джон Байърли, в секретна грама до Вашингтон през 2007 г., разкрита от „Уикилийкс“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети