Мъжете пият бира 13,5 пъти на месец

Консумираме по 74 литра на година

Най-големите любители на пивото са в Русе

Световното по футбол не повлия на пазара

Мъжете пият бира по 13,5 пъти на месец, а жените по 5,5 пъти. Това каза за “Труд” Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България по повод Световния ден на бирата (3 август). Това означава, че мъжете пият бира почти през ден. Най-големите любители на пивото са в Русе, където общо мъжете и жените пият бира 11 пъти в месеца. На второ и трето място са жителите на София и Плевен, където бира пият по 10,8-10,9 пъти в месеца. Най-рядко консумират пиво в Пловдив - само 6,3 пъти на месец.

Потреблението на бира в България през 2017 г. е 74 литра на човек. Това е минимален спад спрямо 2016 г., когато е достигнат исторически максимум в потреблението от 76 литра на човек. През първата половина на 2018 г. потреблението в страната е 2,6 млн. хектолитра и е на нивото от миналата година. Световното първенство по футбол тази година се проведе в доста дъждовен период, а освен това България не участва. Затова то не е повлияло съществено за ръст в потреблението на бира в страната.

 

Изнасяме за Испания и Кипър

Връщаме се към стъклените бутилки

България изнасят около 160-180 хил. хектолитра бира на година, каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. Бира се изнася предимно за страни, където има големи български диаспори като Испания, Кипър, Белгия и САЩ, както и за съседните страни - Румъния, Гърция и Македония. Същевременно в България внасят чешка и германска бира. Някои вериги продават и бира, произведена в Полша.

През последните три години у нас има тенденция за спад на потреблението на бира в пластмасови бутилки и за връщане към стъклените. В резултат пазарният дял на пластмасовите бутилки е паднал от 61% на 53%. Делът на кеновете е 12% от пазара. Увеличава се потреблението на безалкохолна бира, която вече държи 2-2,5% от пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България