Мъжете учители у нас се топят

Насърчават школски директори да назначават представители на силния пол

Мъжете преподаватели в средното образование се топят и това влияе отрицателно на качеството на обучение. Това обяви във Варна Ирина Иванова, началник отдел "Равни възможности и дискриминация" в Министерството на труда и социалната политика.

Тя цитира данни на Евростат, според които 84% от учителите у нас са жени, което нарежда страната ни на трето място по феминизация в ЕС след Латвия и Литва. 57% от българските преподаватели са над 55 г. и по този показател в ЕС ни води само Италия. Най-балансирана е картината в професионалните гимназии, където около 27% от учителите са представители на силния пол. В детските градини обаче дамите са категорични монополисти, поясни Иванова, цитирайки данни на НСИ от миналата учебна година. Според тях 98,7% от педагогическия персонал в забавачките е съставен от жени, а мъжете са само 248. Броят им е толкова малък, че попада в рамките на статистическата грешка, добави Иванова.

Заедно със зам.-областния управител на Варна Илиян Карагьозов тя участва в първа по рода си у нас среща с директори на средни училища от региона, посветена на популяризирането на добри практики за възстановяване на баланса между половете в системата на образованието. Подобни срещи ще се проведат и в останалите области в страната, а на държавно ниво по темата работи Национален съвет по равнопоставеност към МС, посочи Карагьозов. Според него вече ще се следи да има паритет между половете при назначаването на учители, а директорите, които си позволяват дискриминация, ще търпят санкции при атестация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България