Мъжката брада е по-населена с бактерии от кучешката козина

През 1984 г. производителите на световноизвестни самобръсначки предлагат 1 млн. долара на Били Гибънс и Дъсти Хил от култовата група ZZ Top, ако обръснат легендарните си бради пред тв екрана. Рокаджиите отказват категорично под предлог, че биха изглеждали ужасно. Да, но миналия месец дойдоха лоши новини за любителите на мъжкото окосмяване – гъстата мъжка брада пренася повече опасни бактерии от кучетата.

Медици от най-голямата швейцарска частна клиника „Хирсланден” публикуваха резултатите от свое изследване, в което изясняват къде виреят повече бактерии – в мъжката брада или в кучешката козина.

Учените използват образци от 18 мъже на различна възраст и ги сравняват с косми, взети от 30 различни породи кучета. Резултатите се оказват доста неутешителни за хипстърите, дървосекачите или морските капитани. По думите на изследователите в брадите на мъже от 18 до 76 години са намерени повече вредни микроорганизми, отколкото при кучетата. Учените твърдят, че човешкото окосмяване направо гъмжи от бактерии.

Защитници: Това е дискриминация!

В началото на 90-те историкът Кийт Флет инициира създаването на „Фронт за освобождение на брадата”, чиито активисти се борят против социалната дискриминация на небръснещите се мъже. Тази асоциация съществува и днес, а участниците й ежегодно присъждат наградата „Брада на годината”.

Логично е Кийт Флет яростно да се възпротиви на изводите, разгласявайки, че медиците изопачават фактите и всъщност се занимават с дискриминация на брадатите мъже. „Аз мисля, че може да се открият всякакви неприятни неща, ако вземете косъмчета от косата и ръцете на хората, а след това ги проверите. Но аз не вярвам, че брадите сами по себе си са нехигиенични”, заяви активистът.

Той добави, че около нас и без това има толкова негативизъм за брадатите и това говори за прекалена погонофобия (страх от бради) в обществото. Впрочем, напоследък се нароиха толкова нови фобии, че надали някой ще отбележи още една...

Аквамен се обръсна

Джейсън Момоа - любимецът на жените, провъзгласен за най-красив мъж на 2018 г., се раздели със седемгодишната си брада. Новият му външен вид предизвика разнородни реакции, тъй като на мнозина им е трудно да си го представят без брада. С нея той е разпознаваем от много години, тя е запазена марка за външния му вид в едни от най-важните му роли – Кал Дрого от „Игра на тронове” и „Аквамен”.

Актьорът дори реши да сподели знаменателния момент с феновете си, като излъчи на живо процеса на бръснене в социалните мрежи, прощавайки се с героите си: „Сбогом, Дрого, сбогом, Артър Къри, довиждане, Деклан”.

Всъщност Момоа направи това, за да „събуди съвестта на хората да се грижат повече за здравето на нашата планета”. Актьорът отдавна насърчава необходимостта от рециклиране на алуминий и алармира за вредното въздействие на пластмасата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука