Мъжка рожба огласи най-старото родилно отделение във Варненско навръх Бабинден

4427 бебета са дошли на бял свят за година в трите болници в морската столица

Момченце изплака за първи път в празничния 21 януари в най-старото родилно отделение във Варненския регион в МБАЛ "Св. Анна". Малко след раждането екипът на д-р Милко Папазов извърши празничния ритуал по измиване на ръцете по случай Бабинден.

"Изпратихме повече от добра 2019 г. с отлични медицински показатели - 1479 бебета, 17 от които - близнаци, и нулева смъртност", каза главната акушерка Силвия Русева.

2018 деца са дошли на бял свят миналата година в АГ-болницата, а от началото на тази са родени 133. Най-малкото успешно лекувано и изписано пеленаче е тежало едва 680 грама, съобщи управителят на болницата проф. Емил Ковачев.

"Ние сме свидетели на едно божествено начало. За нас най-голямата награда е да видим щастието и сълзите в майчините очи и да чуем звънливия детски плач", приветства колегите си той. Здраве и успехи на целия екип пожела и медицинският управител на МБАЛ "Майчин дом" д-р Максим Яков.

Миналата година в болницата са се родили 507 момчета и 423 момичета, сред които 10 двойки близнаци. 26 дами са се сдобили с деца след инвитро процедури, които в "Майчин дом" са с 38% успеваемост. Пациентка на здравното заведение е била най-възрастната родилка във Варна за 2019 г. - на 52 г., а най-младата - едва на 13 г., е била обгрижена от екипа на АГ-болницата. Според специалистите в трите лечебни заведения модата на цезаровото сечение отмира и все повече бъдещи майки предпочитат естественото раждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони