Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

"Кълна се във всичко свято, в това градче Калапатар на 5643 метра, в тази нечовешка гледка чух „Шушана” на непалски! Кой е оригиналът, аз не мога да кажа, но звучеше по-веселко от нашето и много му пасваше непалската орнаментика. Егати кефа, изкачваме се с нея."

С тези думи Ивайло Караньотов развесели всичките си приятели от социалната мрежа, в която активно отразява изкачването на връх Еверест.

Ще поясним, че песента "Шушана", която стана хит в каналите за споделяне преди време, не е на Наско Ментата, нито на Преслава или Емилия, които я изпълниха у нас. Тя е кавър на една известна и много стара еврейска песен - "Erev Shel Shoshanim". Авторът на музиката е Йосиф Хадар, текстът е дело на Маше Дор. Записана е през 1957 г. от известната еврейска певица Яфа Яркони. Година по-късно излиза и версия на дуото  HaDuda'im, известно и като The Dudaim, която става хит в Израел, а с времето и една от най-разпознаваемите еврейски песни по света. В превод името на песента е близко по значение на "Вечер на лилии" или "Вечер на рози" - еврейската дума се идентифицира и с двете цветя, а също така и с женско име, пояснява offnews.

Бившият лекоатлет и участник във „Фермата” Ивайло Караньотов тръгна да покорява световния първенец по височина и вече от две седмици е на поход. Макар че от години се подготвя за това приключение, като пет пъти изкачи Черни връх за време, Аня Пенчева трепери от страх за мъжа си. Вместо да я успокоява, Ивайло всеки ден качва снимки с паметни плочи на загиналите на Еверест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица