Мъж от Флорида е задържан за писмата-бомби до демократите в САЩ

56-годишният Сизар Сaйък е заподозреният в изпращане на самоделни взривни устройства на представители на Демократическата партия на САЩ и техни симпатизанти.

Сайък е познат на властите още от 1991 г, когато е арестуван за първи път. През 2002 г. пък заплашва да взриви сградата на местна електрическа компания, заплашвайки да е "по-лошо от 11-ти септември". Заловен е и се признава за виновен. През 2012 г. подава заявление за банкрут.

Според директорът на ФБР Кристофър Рей, Сaйък е изпратил по пощата най-малко 14 самоделни бомби. Всеки от пакетите е съдържал тръба с дължина около 15 см, часовник, батерия, жици и взривно вещество. Рей заяви, че става дума за вещество, което може да представлява опасност при температурно въздействие, но не даде повече подробности. Никое от устройствата досега не е избухнало и няма пострадали при тези инциденти.

На първия разпит Сизар Сaйък е заявил, че самоделните му устройства не представляват опасност и че той не е искал никой да пострада, съобщи CNN.

"Продължаваме да проверяваме дали намерените устройства са действащи взривни устройства, но е очевидно, че те съдържат вещества, които могат да са опасни", каза директорът на ФБР.

Сaйък е бил открит във Флорида по следи от ДНК и пръстов отпечатък върху пакета, който е бил изпратен на конгресменката демократ Максин Уотърс. Вероятно е живял във ван, по който има надписи, свързани с адресатите на писмата. Имал е нестабилно поведение и е бил запален привърженик на Тръмп, пише CBS News.

Повдигнати са му обвинения по пет пункта, включително незаконно изпращане на взривни вещества по пощата и заплашване на бивши президенти на САЩ, съобщи министерството на правосъдието. Сaйък ще бъде съден в град Ню Йорк, където са намерени пет от самоделните му устройства. Той може да получи присъда до 48 години затвор. Проверява се, дали е имал съучастници и дали има и други изпратени самоделни устройства.

Директорът на ФБР подчерта, че е възможно и заяви, че е твърде рано да се обсъждат мотивите на Сайък.

Очаква се Сизър Сайък да се яви в съда в понеделник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка