Мълнии удрят 4 самолета на летище София

Мълнии са ударили 4 пътнически самолета на 3 различни авиокомпании по време на кацане на летище София късно вечерта в неделя, съобщиха за „Труд“ от пресслужбата на аеропорта.

„Ударените от гръм машини са на „Бритиш еъруейс“, „Уиз еър“ и две на „Раян еър“, допълниха оттам. След инцидентите веднага е направена проверка - било установено, че по машините няма поражения. Въпреки това в интернет бяха разпространени снимки, от които се вижда, че има дупки по един от самолетите.

От летище София успокоиха, че подобен тип инциденти се случват не само у нас, а навсякъде по света, но не са често срещано явление. Пред „Труд“ това потвърдиха и опитни пилоти. „Това се случва през лятото и няма как да се предотврати. Метеорадарите привличат гръмотевиците. След такъв случай машината трябва задължително да мине технически преглед“, обясни пилот от голяма авиокомпания.

На въпрос на „Труд“ към пресцентъра на летището дали има анулирани полети в нощта на бурята, бе обяснено, че след определено закъснение „пострадалите“ самолети са излетели към предвидените си дестинации още същата вечер.

Според източници на вестника обаче полетът от София до Айндховен със самолет на „Уиз еър“, който трябвало да се извърши през нощта на 7 май, не е бил изпълнен. Най-ранният възможен вариант за пътуване с дадената авиокомпания до холандския град е утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България