Мъртва риба плува в река Огоста

Снимка: Архив

Умрели риби плуват във водите на река Огоста над Монтана. Най-вероятно рибата е станала жертва на отровни вещества, съобщиха рибари.

Носените от водите безжизнени риби са забелязани в понеделник сутринта при вливането на Огоста в едноименния язовир над областния град.

„Извърших проверка и установих, че по поречието на реката в продължение на около 20 км от язовир „Огоста” до моста на село Гаврил Геново има мъртви уклеи, кленове и мрени. Някои от тях са до 200 грама. Явно проблемът е сериозен”, заяви инспекторът в Агенцията по рибарство и аквакултури в Монтана Валери Спасов. Според него рибата не е умъртвена от електроулов на бракониери, тъй като я има по цялото поречие на Огоста, а не на определен участък, както действат нелегалните риболовци.

Експертите са подали сигнал за инцидента в Регионалната екоинспекция и специалисти са взели проби от реката. Анализи ще установят причините за смъртта на рибите.

Според местни жители не е излючено водните обитатели да са отровени от отпадъци в пунктове за почистване на орехи в района. „Всяка година по това време има проблеми с водата в реката. Умират дори врабчета и птици край Огоста, а животните отказват да пият от реката!”, коментират селяни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България