Мъск вече не е шеф на борда на „Тесла“

Милиардерът отнесе и глоба от 20 млн. долара

Остава генерален директор на компанията

Предприемачът и милиардер Илон Мъск, обвинен от US Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в мошеничество заради спекулации около технологичната си компания “Тесла”, сключи извънсъдебно споразумение с надзорния орган, предаде Би Би Си.

Мъск (47 г.) се съгласи да плати глоба от 20 млн. долара и да напусне позицията шеф на борда на директорите на “Тесла” за период от 3 г., макар че ще запази поста си на генерален директор на компанията и не е длъжен да признава вината си.

Разследването срещу бизнесмена започна заради негови публикации, че възнамерява да направи производителя на електромобили “Тесла” частна компания, с което въвел инвеститори в заблуждение. На 7 август той написа в туитър, че “Тесла” ще става непублична и че активите на миноритарните собственици ще бъдат изкупени по $420 за акция. Обявената цена била 20% по-висока от тогавашната пазарна стойност. След съобщението ценните книжа скочили с 11 на сто, но след като се оказало, че идеята няма да се осъществи, паднаха под предишната си стойност.

Същият ден Мъск обяви, че има пари да изкупи акциите на всички желаещи, но под финансови гаранции за това той имал предвид договорка с Публичния инвеститиционен фонд на Саудитска Арабия. Но подобно споразумение не съществувало.

Според в. “Ню Йорк таймс” членовете на борда на директорите изпаднали в ярост, тъй като Мъск не им съобщил за намерението си. Не е била уведомена и Комисията по ценни книжа, което е необходимо по закон, и след това агенцията започнала своето разследване. Тя заключи, че твърденията на шефа на “Тесла” са били лъжливи, заради което бе подаден съдебен иск, приключил с глобата и оттеглянето от ключовия пост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят