Набират се средства за пълното възстановяване на храм от старата Сливенска Света гора (СНИМКИ)

Разрушеният православен храм "Свети Георги" над Сливен бе възстановен през последните две години със средства от дарителска кампания, по време на която са били набрани близо 40 хил.лева. Това съобщиха протосингелът на Сливенската митрополия отец Евгений Янакиев и представители на гражданското сдружение "Св.Георги Победоносец", които са основни организатори на инициативата. Църквата е била една от двете оцелели от някогашната Сливенска Света гора - комплекс от стотина манастири и храмове в района на Сливен и околността.

Това място е било известно на поколения сливенци от по-ново време като "манастира "Свети Георги", хората са го посещавали най-редовно заради природата, лековития му извор, имало е възможност за отдих и почивка. Последните две десетилетия храмът е бил подложен на вандалски погром, от него останала единствено северната му стена.

"Нашето сдружение реши да го възстанови, откриха се две дарителски сметки. С парите и с много труд, тъй като теренът е недостъпен за техника и всичкосе извършва на ръка, успяхме да вдигнем самата сграда", каза адвокат Момчил Пантелеев от сдружението.

Тя е възстановена в размери, близки до автентичната постройка: дължина 10 метра, ширина - 5 метра. Междувременно е било създадено и църковно настоятелство. Организаторите дадоха отчет за това как са изразходвани получените дарения и изказаха благодарност на всички, които са ги подкрепили, при това - напълно безвъзмездно - автори на архитектурния проект, доставчици на строителни материали, доброволци, които са разчистили терена от храсталаци и бурени и са участвали в градежа. Равносметката е, че до момента е изпълнена 60 на сто от работата. Тепърва трябва да се осигури оборудването на църквата, иконостаса, кандилниците и свещниците, изографисването му. Ще бъдат поставени камбани с програмно устройство, видеонаблюдение, соларни панели с батерии за осигуряване на електричество.

Според предварителните разчети, за довършителните дейности във вътрешността на храма ще са нужни около 70 хил.лева. Най-важно, според тях, е възстановената църква да бъде оградена, след което да започнат дейностите по нея. "Желанието ни е църквата да има и баптистерий, където да могат да се кръщават възрастни хора", допълни отец Евгений.

Дарителските сметки са разкрити в ОББ-АД: BG63UBBS80021047339940 на името на църква "Св.Вмчк Георги Победоносец" и BG31UBBS80021028424740 на името на сдружение "Св.Георги Победоносец".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България