Набихме Франция към медалите в Минск

ОТ Владимир Памуков, Боян Бойчев

Наши пратеници в Минск

Даниел Асенов и Станимира Петрова „откъснаха главата на петлите“, ще имат поне бронз

България натупа Франция по пътя към медалите в боксовия турнир от вторите Европейски игри. Двама наши асове „откъснаха главата на петли“ и си гарантираха минимум бронз. Полуфиналите са в петък.

При най-тежките французите обаче взеха своя реванш. Азерът Мурат Алиев, който се бие за Франция, победи Петър Белберов с 3:2 гласа. И петимата съдии отсъдиха резултат 29:28 – тези от САЩ и Швеция за българина, а от Латвия, Германия и Украйна - за френския представител.

Но преди това радостта бе българска в тройния дуел с Франция. Даниел Асенов безапелационно се справи с Билал Бенама с 4:1. Боксьорът ни в категория до 52 кг направи и добро шоу за публиката. Преди мача Тайсъна се придвижи към ринга в стил „Шака Зулу“, а след всеки рунд вдигаше победоносно юмруци към родната агитка, скандираща „Българи, юнаци“.

„Треньорът ме посъветва да се придържам към много близък бой, защото съперникът бе по-висок и да не ме държи на дистанция – каза Асенов. – Напълно заслужено спечелих боя. Радвам се, че вече съм си осигурил медала, но моята амбиция е да спечеля златото. Само тогава ще съм истински доволен. Не ме интересува срещу кого ще играя нататък.“

Асенов ще се изправи в полуфинала срещу Галал Яфай (Великобритания).

Станимира Петрова (57 кг) също си гарантира отличие с пробив във финалното каре след победа над Мона Местиен - 5:0. Следващата й съперничка ще е Джемима Бетриан от Холандия.

„Много добре познавах противничката си, защото се срещаме за трети път – коментира Станимира Петрова. – Сега съм много по-амбицирана в сравнение с Баку. Тогава съдии откровено ме ограбиха в мача срещу представителката на домакините. Сега искам да си взема моето, което тогава ми го отнеха скандално. Не съм се била с холандката, но ще я разуча. Дано да победя. Супер е, че България спечели толкова много медали на игрите. Настроението в делегацията ни определено е приповдигнато.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт