Наводнения и хиляди без ток заради тропическата буря "Пабук" в Тайланд

30 000 души са евакуирани в убежища

Наводнения и тъмнина поради липса на електричество, причинени от тропическата буря "Пабук" оставиха близо 30 000 души в убежища за евакуация в южната част на Тайланд, предава АФП.

 

"Пабук", метеорологично явление веднъж на три десетилетия, пристигна с ветрове от 75 километра (45 мили) в час и поройни дъждове с бурни вълни, когато разтърси цялата южна част на кралството, като разкъса електрически кабели и предизвика мащабни наводнения.

Рибар загина в южната провинция Патани в петък, когато високите вълни удариха лодката му, а друг член на екипажа изчезна. Но бурята се отдръпна от ключовите туристически острови Ко Самуи, Ко Панган и Ко Тао, където голям брой туристи бяха заклещени за 24 часа от проливните дъждове, неспособни да напуснат затворените летища и след като фериботните услуги бяха отменени.

Няма усложнения, има слънчева светлина днес и аз съм уверен, че някои туристи ще могат да си тръгнат, след като фериботите и полетите се възобновят," каза Китипоп Родън, шеф на окръг Ко Самуи. Но предупрежденията за "червен флаг", които забраняват плуването в обикновено слънчевите райски плажове по това време на годината, все още важат. "

Всичко свърши. Всичките 10 000 туристи са в безопасност ... Аз съм облекчен", каза Крикрай Сонгтани, шеф на съседния окръг в Ко Панган, остров, известен с красивото си пълнолуние. Пабук се разбушува в петък следобед в провинция Након Си Тамарат, южно от туристическите центрове в залива на Тайланд, като покоси крайбрежната провинция с дъжд.

Около 300 000 души останаха без електричество, тъй като десетки електрически стълбове бяха повалени от силни ветрове и падащи дървета. Подобен брой хора останаха в убежища за евакуация, чакайки наводненията да отминат и електричеството да бъде възстановено. "Пабук" удари в пиковия туристически сезон, като нанесе удар и по сектора за търговия с крави, който е водещ отрасъл в тайландската икономика. Очаква се кралството да посрещне рекордните 40 милиона посетители тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия