Наградата "Даскал Ботьо Петков" дойде в Шумен

Престижната награда "Даскал Ботьо Петков" на Общонародна фондация "Христо Ботйов" дойде в Шумен навръх 1 ноември, Денят на будителите. Плакетът и почетната грамота получи старшият учителят по история Георги Йоргов. Връчи му я лично председателят Боян Ботйов, който гостува на общоградско тържество пред най-старото читалище в страната "Добри Войников". "Искам да поздравя всички съвременни будители, учители, музейни и читалищни служители, учени, творци с този празник, в който наш дълг е да съхраняваме идеята за будителството", обърна се Ботьов към стотиците присъстващи ученици, педагози, ръководството на община Шумен и Шуменския университет.

Историкът Йоргов пък, посвети отличието на всичките си ученици и на колегите си от СУ "Сава Доброплодни". "Благодаря за доверието, смятам, че ще го оправдая", каза учителят. Той е 20-ия носител на отличието в страната и пети мъж учител, който я заслужава.

По време на тържеството кметът на Шумен Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф.Борислав Беджев връчиха почетното звание „Носител на златна значка" на писателката Къна Бойчева. "Искам да изразя своята благодарност на шуменската общественост за удостояване с отличието и признанието на скромния ми принос за популяризиране на шуменската история, както за къщата музей „Добри Войников“, така и за скромните ми книжки и статии, посветени на делата на българските будители", обърна се тя към присъстващите.

Тържеството беше и своеобразен кратък урок за присъстващите ученици, благодарение на словото на музейният специалист Бета Хараланова: „До всички национални будители се нареждат и имената на шуменците Стефан Изворски, Добри Войников, Маринчо Бенли, Панайот Волов, Васил Друмев, Нанчо Попович и още много шуменци от миналото и настоящето. Шумен може да се гордее с много личности, но има още много, които ние съвременниците трябва да открием. Нека всяка година на този ден учениците от града ни да се гордеят, че Шумен е дал много за българската история и тук са станали много първи събития, организирани от местните будители - първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий, първото театрално представление, първият български оркестър... Шумен е символ на първите, Шумен е дал и ще продължава да дава много будители“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование