Наградиха заслужили шуменци за празника на града

Снимки: Цветелина Георгиева

Шумен празнува - 11 май стартира с тържествено издигане на националния трибагреник, знамето на ЕС и на Шумен пред сградата на общината. Церемонията уважиха много граждани, но най-ентусиазирани бяха децата, които спонтанно подеха химна "Оттука започва България" и развълнуваха всички. През целия ден за най-малките бяха организирани забавни атракциони.

Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си, а пред съветниците по време на тържествената сесия реши да зареже помпозните слова и да разкаже вълнуващо признание. Когато преди 2 месеца посрещнал делегация от далечна Якутия, където пишат на кирилица, ректорката на тамошен университет благодарила чрез него на всички българи за делото на Кирил и Методий. "Сподели, че сме велика нация, дала огромно богатство на света", разказа Христов.

Празникът на Шумен беше уважен от шуменските депутати Димитър Александров, д-р Румен Генов, Иван Иванов и Емил Димитров, гостува и народният представител Валери Симеонов.

В празничния ден бяха раздадени и "Наградите на Шумен" за изкуство и култура. Творецът Марияна Костова бе наградена за стихосбирката си „Сезони на глухарчето“. В раздел „Театър“ награда спечели екипът на спектакъла „Нирвана“. Индивидуалният приз за театър под бурни аплодисмени взе Стефани Лечева, която има над 100 роли и заслужената любов на публиката. Смесен хор „Родни звуци“ взе награда в раздел "Музика". Отличена бе и танцова формация „Емоушън“, а от ръководството й обещаха да се грижат все така за младежите на Шумен. В раздел „Архитектура“ наградата отиде при талантливите баща и син Красимир Генов и Явор Генов. В раздел „Изобразително изкуство“ индивидуална награда получи художникът Красимир Арсов. Колективният приз беше връчен на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ към Шуменския университет за изложбата „Код визуално“. В раздел „Дейци на културата" колективната награда получи НЧ „Напредък". За фотография беше награден дългогодишният фотограф Огнян Блъсков, автор на бизнес-каталога „Индустрията на Шумен“.

Шумен има и двама нови почетни граждани - треньорът-ветеран по вдигане на тежести Иван Лечев и дългогодишният председател на киноклуб "Мадарски конник" и общественик Нико Майеров. И двамата пожелаха дълголетие на празника на Шумен, с каквото ги е дарила и тяхната съдба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България