Наградиха най-активните по повод 80-та годишнина на СТД „Академик”

Студентското туристическо дружество „Академик”, което е основано на 3 юни 1937 г. само няколко месеца след откриване на висшето училище в Свищов, получи за 80-годишнината си най-високата награда на Българския туристически съюз. За дългогодишно активно поддържане на туристическата дейност сред студенти, преподаватели, служители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, както и сред гражданите на Алековия Свищов, второто в страната ни студентско туристическо дружество бе отличено за трети път с медал „Алеко” от Управителния съвет на БТС.

Честването на 80-годишнината на СТД „Академик” – Свищов се състоя в местността Узана в Габровския Балкан, където се събраха около 100 членове на дружеството от различни поколения и различни краища на България. Обзорен преглед на историята на дружеството направи настоящият му председател гл. ас. д-р Симеон Момчев. Приветствия поднесоха представители на БТС и ректорът на Стопанска академия. От името на академичното ръководство, доц. д-р Иван Марчевски награди с почетния знак на Стопанска академия секретаря на СТД „Академик” от 1997 г. – ст. преподавател Николай Нейков за 20-годишната му дейност, свързана с туризма и прославяне името на свищовското висше училище не само в цялата страна, но и по много краища на Европа.

В рамките на церемонията бе връчен плакет от УС на БТС и редица поздравителни адреси от сродни организации. С най-високото си отличие – медал „Алеко”, БТС удостои още Иван Марчевски – член на Управителния съвет на СТД „Академик” за активно участие в походи и в организационния живот на дружеството, и Николай Нейков – главен организатор и водач в болшинството прояви у нас и в чужбина. Значка „Отличник на БТС” получиха 7 души: Кирил Стоянов - водач на пешеходни походи с изкачвания в Словения, Гърция и Румъния; Росен Петров - активен участник в проявите (в актива му са Монблан и Гросглокнер, Негою); Елена Илиева - активен участник в болшинството от проявите (върхове в Словения, Румъния и Гърция); Веселин Паперов - активен участник, водач на групи; Женя Паперова - активен участник в трудните пешеходни прояви; Николай Иванов - активен участник (Триглав, Арарат и др.); Пламен Петров - активен участник, водач на групи у нас и в чужбина. С грамоти за активна туристическа дейност на БТС и на СТД „Академик” бяха отличени и други членове на дружеството.

След награждаванията се проведоха спортни състезания, в които участваха туристи от различни поколения – от най-малкия участник в честването до най-възрастния. Лошото време на попречи на дългогодишните приятели от различни краища на България да се забавляват с добре познатите на всички игри като дълъг скок от място, бягане в чували, дърпане на въже и построяване на палатки, като по този начин те показаха физическа активност и умения за работа с туристически инвентар. По традиция, след състезанията празненството продължи край лагерните огньове с китари и походни туристически песни. На следващия ден, в чест на 80-годишнината на СТД „Академик” – Свищов, масово бе изкачен близкия доминиращ връх Исполин, висок 1523 м. По повод кръглата годишнина, предстои през м. юни членове на дружеството да изкачат 10те планински първенци на България, а след това да покорят и най-високите върхове на Румъния и Словения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България