Наградиха трима диригенти за заслуги към духовите музики

Завършиха 16-тите международни празници „Дико Илиев” в Монтана

С „Дунавското хоро” в изпълнение на оркестър „Виво Монтана” и награждаване на музиканти с принос за запазване и развитие традициите на духовите музики приключиха 16-тите международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” в Северозапада.

Почетната значка на община Монтана получиха Тотко Рогашки - диригент на Представителния духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, Илиян Тодоров - дългогодишен диригент на Представителния общински духов оркестър с мажоретки – Троян и Константин Гайдарски - диригент на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав към читалище "Хр. Ботев - 1884" – Ботевград.

Трите оркестъра участват във фестивала на духовите музики в Монтана от създаването му преди три десетилетия. Всички участници в празниците заедно със месингова статуетка и диплом получиха и юбилеен плакет. В края на миналата седмица десет оркестъра и пет мажоретни състава от България, Румъния, Полша и Черна гора превърнаха за три дни Монтана в столица на духовите оркестри. Градската музика от Будва/Черна гора/ изненада публика и гости на с изпълнение на "Хубава си моя, горо", полският оркестър от Могилно плени слушателите с мекото звучене на интерпретациите си, а момчетата от румънския оркестър „Яковений” взривиха центъра на областния град с бясното темпо, в което изпълниха „Дунавското хоро”.

Талантът и вдъхновението на българските духови оркестри защитиха Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър, духовите оркестри с мажоретки от Ловеч, Ботевград и Троян и любимците на домакините - оркестърът на читалище „Разум 1883 - Монтана”, "Vivo Montana" и мажоретките от Общински младежки дом.

Сред официалните гости на празниците бяха зам. министърът на културата Румен Димитров, председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов, депутатите Ирена Димова и Илиян Тимчев, областният управител Росен Белчев и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански. В публиката на фестивала бе и внукът на самобитния композитор Пламен Илиев. Заснетият с дрон клип от откриването на Дико-Илиевите празници в Монтана само за 3 дни стигна до 41 000 преглеждания във Интернет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони