Награждават пожарникар, спасил семейство от огнен ад

29-годишният Борислав Борисов не бил на работа, но се включил в гасенето на огнената стихия

Награждават млад пожарникар от Велико Търново и шампион по силов трибой по случай празника на огнеборците с благодарност и 100 лева от гл.ком. Николай Николов. Пожарникар №1 в България отличава 29-годишният Борислав Борисов заради доблестна постъпка извън работно време при потушаването на огнена стихия.

Пожарът лумнал посред нощ това лято в родното му село Морава. По същото време Борисов бил в почивка, когато след полунощ на 30 юли му се обадили две момчета от селото. Те съобщили, че минавали край дома на 80-годишни старци и забелязали от навеса да излизат пламъци.

„Беше около около 1 часа през нощта. Веднага скочих и се отправих към горящата къща като извиках и един бивш пожарникар. Четиримата се захванахме да гасим пламъците и успяхме да ги потушим. През цялото време старците спяха и дори не разбираха какво се случва”, разказа пред „Труд” Борислав Борисов.

През това време пристигнал и кметът на Морава Георги Георгиев, който също се присъединил към доброволческата група. Така докато пристигне пожарната от Свищов, пламъците били овладени. След това кметът на Морава написал благодарствено писмо за бързата реакция на Борислав Борисов до началниците му.

Според кмета на Морава, ситуацията била много сериозна.

„Борислав и другите момчета се бяха справили отлично и за реших да напиша писмо за реакцията на пожарникаря”, разказа Георгиев.

Той управлява селото 6 мандата, преди това е бил секретар, а скоро ще излезе в пенсия.

Борислав Борисов ще получи наградата на 14 септември, когато е професионалния празник на българската пожарна.

„Нямаше как да не реагирам. Това е мой дълг. Момчетата ми се обадиха и аз тръгнах веднага, като извиках и бившия колега. Живеем наблизо до възрастните хора. Селскостопанската постройка бе пълна със сено, стари вещи и огънят е тръгнал бързо. Същия ден са варили буркани там и вероятно това е било причина за пожара. Първо гасихме с кофи от чешмата в двора, после намерихме маркуч и продължихме. Щастлив съм, че помогнах, но не съм го направил за награда”, разказа Борислав Борисов.

Той работи в пожарната от близо две години. Първо е бил в Свищов, от няколко месеца работи във Велико Търново.

Освен него за празника 14 септември ще бъдат наградени още петима огнеборци с писмена похвала от директора на Националната пожарна гл.ком. Николай Николов. 14 други пожарникари пък ще бъдат наградени от ком. Красимир Кръстев, шеф на Областната пожарна.

Доказателство за престижа на професията са и мераклиите, които са подали документи за прием в системата. За 16 обявени сега места в областта, кандидатите са 68 души. Почти всички са минали медицински преглед, сега предстои изпита по физическа подготовка в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини