Надежда за спорта в северозападна София

Около 40 000 деца на възраст до 18 години живеят в северозападните квартали на София. Техните родители искат те да растат здрави и силни. Но в огромната жилищна и индустриална зона в районите “Надежда”, “Обеля”, “Връбница”, “Илинден” и “Средец” да се намери подходящо място за спортуване е като да се открие игла в купа със сено. Един стадион “Локомотив” и (почти) нищо друго...

Доскоро хората заобикаляха отдалеч построения през 1985 г. бетонен гигант и тъмните дебри наоколо. Футболни мачове не се играеха. Трибуните оживяваха само в редките вечери на гастроли звезди от световната музика от калибъра на Джордж Майкъл, Кайли Миноуг, Ерос Рамацоти, Елтън Джон, “Депеш Мод” и “Айрън Мейдън”. В последните няколко години обаче пейзажът около стадиона рязко се промени. Нови игрища никнат на мястото на градската джунгла от саморасли храсти и дървета, в която бродеха бездомни кучета и се търкаляха спринцовки и бутилки. Терените и ремонтираните зали привличат все повече малки и големи столичани за спортна активност.

В момента във всички спортни клубове на “Локомотив” тренират над 1500 деца. Броят им се е увеличил седемкратно, откакто начело на най-старото железничарско дружество в Европа бе избран Даме Стойков. Преди пет години многократният републикански шампион по джудо и самбо, медалист от световни и европейски първенства, успешен бизнесмен и заклет локомотивец (най-важното) се захвана да вкара в релси дерайлиралия “експрес”. Тогава се налагаха спешни и категорични действия, защото базата се рушеше, лицензът на стадиона бе отнет, а областната управа имаше предявени претенции за неправомерно отдаване на помещения под наем.

Всички тези проблеми отдавна са решени. Забравени са, сякаш не ги е имало. Тези, които които ходят да спортуват там отскоро, дори не знаят, че в съблекалните липсваше студена вода заради неплатени сметки, течове и амортизирана водопроводна инсталация. Сега са изградени сауни и басейни с минерална вода за възстановяване. Изцяло ремонтирани са залите за баскетбол и волейбол, както и многофункционалната зала с места за 500 зрители, където редовно се организират различни състезания. Тя е едно от най-добре изолираните и топли помещения за тренировки и турнири през зимните месеци, затова неслучайно я избраха за център на бойните спортове.

Разбира се, предстоят още много ремонти, за да добие овехтелият стадион напълно приличен външен вид. Днес изглежда по-лесно (а може би и по-евтино) да се построи нов, отколкото да се модернизира старият. Но инфраструктурата вече е значително подобрена и “Локомотив” се очертава като съвременен спортен център. В края на януари министър Красен Кралев откри нови три игрища за минифутбол с изкуствена настилка и осветление, финансирани с държавни средства. Те се появиха на мястото на опасния буренясал район точно до стадиона. В най-кратки срокове до тях ще започнат да функционират два тенис корта и игрище за волейбол със специално абсорбиращо покритие. Наблизо има външен басейн и площадка за плажен волейбол, както и затревен футболен терен със стандартни размери.

Голямата радост на Даме Стойков като привърженик на централизираната подготовка е възстановяването на спортното училище на „Локомотив“ - 153-то СУ „Неофит Бозвели“ до стадиона, за което съдействаха Столична община и Министерството на образованието.

Там подрастващите спортисти имат възможност пълноценно да тренират, да се учат, а също и да живеят в новопостроеното общежитие от фондация “Домус”. “Като създаваме добри условия привличаме децата към спорта ,ги насърчаваме да растат здрави далеч от вредното влияние на улицата, защото те са не само бъдещето на “Локомотив” и на цялата нация”, сигурен е шефът на клуба. Той е амбициран да докаже, че успехи могат да се постигат и с малък персонал, оперативна организация, прецизно разпределяне на наличните средства и грижа за спортистите. И че има надежда за спорта в “Надежда”.

Успехи

175 медала и 11 отборни

купи за една година

Изминалата 2016 година бе най-успешната за “Локомотив” напоследък, тъй като спортистите от всички възрастови групи спечелиха общо 175 медала и 11 отборни купи от държавни първенства. Над всички изпъкнаха европейските шампионки по бокс Станимира Петрова и Деница Елисеева, която стана и трета в света. Към днешна дата в обединеното дружество “Локомотив” членуват 18 клуба. Най-новите “попълнения” в “железничарския” отбор след 2012 г. са клубовете по баскетбол, художествена гимнастика, хандбал, тенис на корт, лека атлетика, тенис на маса и футболния клуб, с който вече се поддържат отлични взаимоотношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт