Надежда Нейнски: Критично е състоянието на простреляната българка в Истанбул, друга се издирва

Надежда Нейнски

Българският посланик в Турция Надежда Нейнски съобщи пред БНТ, че две момичета, едното от които е било простреляно снощи, са дошли да прекарат Нова година в Истанбул и са се оказали в нощния клуб по време на престрелката. Според Нейнски, едната от тях е била простреляна доста сериозно.

По думите й, куршумът е минал през белия дроб и е засегнал гръбначния й стълб. В една от турските болници й е направена доста сериозна операция.

"Аз бях в болницата заедно с нейна приятелка, момичето беше излязло от упойката и беше контактна. Не може да говори, но даваше някакви знаци с очи и беше в съзнание. Лекарите се въздържат да дават някакви прогнози за състоянието. Това което знаем за нея е, че работи като счетоводителка в Норвегия, а родители й живеят в Швеция и ги очакваме утре да дойдат", коментира посланикът.

В момента се проверява и още един случай, уточни Нейнски. Обадил се е мъж в консулството, който е казал, че сестра му е трябвало да бъде по същото време в нощния клуб и че не може да се свърже с нея. "Ние позвънихме на телефона, но никой не вдигна. Проверяваме дали момичето е добре. Информирала съм министър-председателя и външния министър. Утре сутринта имаме среща с прокурора, който разследва случая", каза Надежда Нейнски.

Според Нейнски, на този етап са идентифицирани по-голяма част от жертвите. От болницата и съдебна медицина са информирали, че засега няма други пострадали български граждани.

"В Истанбул имаше много висока степен на заплаха за новогодишната нощ. Над 17 хиляди полицаи се грижиха за сигурността. Собственикът на самия клуб е казал, че е имал потвърждение от американското посолство, че има опасност от атентат специално срещу този клуб, който се води за един от най-посещаваните от чужденци и популярни личности в Турция. Клубът е предприел всички възможни мерки, включително да бъде охраняван и по вода", каза още тя.

Нейнски каза още, че същата нощ е имала покана от нейни приятели, които също не са отишли там, и след вечерята са решили всички да се приберат и така по една случайност са успели да избегнат атентата.

Българското външно министерство препоръчва на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа