Надежда Нейнски: Турция прави всичко възможно да не допуска бежански потоци да преминат границата

„Турция до този момент потвърждава ангажиментите си към страната ни независимо, че няма формална база за това. Южната ни съседка съзнава тревогите на българската страна и прави всичко възможно да не допуска бежански потоци да преминат границата", каза пред "Дарик" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Трябва да оценим усилията на Турция, които тя прави да няма бежански поток, посочи Нейнски.  Тя бе категорична, че също така не трябва да се подценяват усилията, които полагат както България, така и Европа.

Посланикът сподели, че е посетила бежански лагери в Турция и бе категорична, че е много трудно толкова големи групи хора да бъдат придвижвани от едно място на друго. „Част от българското общество мисли, че на тези бежанци им удрят камшиците и потеглят в някаква посока. Не мисля, че това е нещо реалистично", заяви Надежда Нейнски.

Дипломатът допълни, че отношенията между двете държави са добри и се развиват на базата на диалог. Тя определи опитът за преврат в Турция като изключителен шок за местното общество. „То обаче прояви единство и е единодушно, че страната е успяла да преодолее голяма опасност- опасността от гражданска война", добави посланикът.

Според Нейнски думата на 2017 г. ще бъде „трансформация".

Надежда Нейнски: Турция прави всичко възможно да не допуска бежански потоци да преминат границата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България