Надежда Петкова, кандидат за кмет на Добрич от ГЕРБ: Трябва да работим, така че градът ни да се благоустроява

- Г-жо Петкова, Вие сте личен избор за кмет на Добрич на премиера Борисов. Вчера в Шумен той отново заяви категоричната си подкрепа за Вас. Какво означава това за Вас?

- Означава много. Означава, преди всичко, доверие. Но, означава и огромна отговорност. Означава, че в мое лице той видя експертизата, професионалните качества и каза „Давай, Надежда! Направи най-доброто за Добрич! Действай!“ Това и ще направя.

- Хората в Добрич Ви познават като добър специалист, професионалист, експерт. Но, що за човек е Надежда Петкова?

- Надявам се, не скучен, защото аз приоритетно работя. Така се стече животът ми. Аз съм инженер по „Електронна техника и микроелектроника“. Специализирала съм „Диагностика на медицинска апаратура“. Имам бакалавърска степен „Счетоводство и контрол“, но животът ме отнесе в една много различна сфера, която е свързана с европейските политики, с регионалното планиране. Но, аз, преди всичко, съм майка. Майка на две вече пораснали деца. Аз съм съпруга. Аз съм човек, който обича да се разхожда в парка. Който прекарва малкото си свободно време на чист въздух с колелото. Най-любимо ми време е вечер, когато съм със семейството си. Мъничкото време с тях ме зарежда прекрасно.

- Г-н Борисов попита ли Ви как си представяте Добрич след 4 години?

- Реалистичната или смелата прогноза …?

- Първо реалистичната, а след това ще помечтаем…

Естествено, че един кмет трябва да мисли преди всичко за това как хората виждат града ни като чистота, като подреденост, благоустрояване. Улиците, тротоарите, парковете - това ги вълнува. И, това са първите задачи, които ние трябва да изпълним. Първо, трябва да почистим града си. Не заслужаваме да живеем в такава среда, да дишаме точно този въздух. Но, аз искам да съм по-смела. И, зная, че имам подкрепата на правителството и натрупана повече от 20-годишна експертиза как да привличаме и допълваме лимитираните общински бюджети с европейско финансиране, как да подам ръка на местния бизнес, който иска да се кооперираме, да правим съвместни социални проекти. Той иска да дава, така че да изведем Добрич на едно друго, водещо ниво. Така че, дори и Варна да вземат пример от нас, защото го можем. Защото, аз наистина искам да правя така, че, освен за тези неща, които кметът е длъжен да прави, искам да изведем Добрич на ниво, така че да ни търсят. Аз дойдох в Добрич по любов. Доведе ме един добруджанец. Но, искам хората да идват тук, не защото някой ги води, а защото има смисъл да дойдат и да черпят опит от нас.

- Сама казахте, че Вие и Вашият екип преди 4 години осигурихте финансов ресурс за Добрич. Според Вас, как се разходват тези средства? Появиха се публикации в медиите, че това не се случва както трябва. Как посрещате такива новини?

- Факт е. Преди повече от 4 години ние планирахме изключително интензивно нашия град. Лично аз, в продължение на осем години, работих за това в Добрич да има воден цикъл. Почти всеки месец бях в Министерството на околната среда и водите, за да можем да защитаваме 115 млн. лева приоритетно за водопровод, а не толкова за пречистване и отпадъци. Направихме огромния обем от проектираното. При това с нула лева общински средства. Това са готови инвестиционни проекти на стойност над 100 млн. лв. Всъщност, направихме и проекта, който вече е реализиран. Аз съм щастлива, че поне той е готов. Става въпрос за проекта, който свързва кръговото на „Пинета“ до кръговото при квартал „Рилци“. При този обем готови проекти, които трябваше само да започнеш да работиш. При осигурено финансиране, тъй като за първи път общините в България имаха осигурен, при това мащабен, финансов ресурс. Ние сме община-град, който разполагаше със 115 млн. лева за воден цикъл, 28 млн. лв. - за инвестиции в градска среда, 8 млн. лева за булевард - това са инвестиции за над 150 млн. лв. Харесва ли Ви как изглежда Добрич в момента? На мен не. Това ме провокира да застана тук и да поискам доверието на добричлии. Така че, да направим наистина най-доброто. При това, в една нова обстановка, в която готовият ресурс свърши. Възмутена съм от факта, че при 28 млн. лева, знаейки, че ще се разкопават улиците на града, за да се положи тръбата за водопровода, усилията трябваше да се насочат точно към такава инфраструктура - транспортна, логистична, за осигуряване на спокойна среда за живеене на хората. Не съм съгласна и с начина, по който се управлява проектът за воден цикъл. Нима не можеше да се инвестира в по-малки зони - щадящо както хората, така и въздуха, а също и улиците ни. Какво означава за една улица, която и без това не беше в добро състояние, да се остави отворена в рамките на две години. И, ако преди това, ремонтът е струвал, образно казано, 5 лева, сега струва 50 лева. Това са нашите пари.

- Защо, според Вас, Добрич изостава в развитието си? Как, на практика, това може да се промени?

- Добрич категорично изостава в развитието си по няколко причини. От срещите, които провеждам с много хора, усещам, че няма чуваемост. Няма кой да отиде при тях и да поговори нормално, човешки.

- Казвате, че няма чуваемост. Вие се срещате вече ежедневно с гражданите. Какво споделят те?

- Точно това. Хората сякаш са се наситили от говорене без конкретика. От това, че някой уж нещо прави, а реално гражданите не го усещат. Това е големият дефицит в момента. Това искам да променя. Искам да зная какво очакват те от бъдещия кмет, така че, утре, когато започнем да работим, да знаем, че усилията ни са в една посока. Да знаем, че всичко това, което ще правим, ще го правим с тяхното знание, препоръка и желание. И, това е постижимо. Това е най-малкото, което една местна администрация може да направи за хората в града.

- Инфраструктурните проблеми ли са основните, които споделят хората с Вас? Какви са възможностите на Общината в следващия програмен период най-сетне да промени нещата?

- За съжаление, инфраструктурните проблеми все още стоят. Въпреки че ми се искаше вече да говорим за иновации и бъдещият кмет да има основание да стъпва по-смело. Освен за тривиалните неща, за които си говорим, трябва да стъпим на едно по-високо стъпало и да си говорим за регионална политика. Ние трябва да работим за хората, така че те да почувстват, че нещо се променя. Познавам прекрасно кметовете на Силистра, на Варна. Работих за тях. Така се случиха нещата през последните четири години. Наистина вложих много от себе си. И градовете постигнаха чудесни резултати. Но, сега искам да говорим за възможността как да се направи трета лента на пътя Добрич-Варна, как да се случи мостът Силистра-Калъраш. Как да направим такава транспортна логистика, че експортно ориентираните фирми в нашия град наистина да имат самочувствието да се разширяват. А, ние няма как да го направим, ако сме загледани в нашето ежедневие и мислим само за него. Трябва да работим, така че градът ни да се благоустроява. Да бъде чист, зелен - това е минимумът, който един кмет трябва да направи. Вижте прекрасния ни парк - той е занемарен. Не заслужаваме това. Ние трябва да полагаме грижи, за да поддържаме, да правим добра социална, добра градска среда, добра културна и образователна среда.

- Да разбираме ли, че това са част от акцентите от Вашата управленска програма?

- Да, това са част от акцентите в моята платформа за мандата. Това е един документ, който с екипа ми изготвихме с внимание и отговорност. Работим с огромно удоволствие, защото аз познавам Добрич - както проблемите, така и възможностите. Познавам и какво ни очаква в следващия програмен период, тъй като общувам с колегите от Световната банка, с колегите от министерствата. За съжаление, администрацията не е готова. Ние не получихме нито един отчет, камо ли готовата проектна документация, стратегическото планиране, така че, следващият да стъпи смело. Този който стане кмет, трябва от първия ден да знае как да постъпи, така че да не пропилеем още 4 години от бъдещето на Добрич. Това е много отговорно и аз стъпвам с цялата си експертиза, с професионалния си опит, но, преди всичко - с увереност, че мога да го направя.

- Във Вашите срещи често говорите за малкия човек, за проблемите на малката улица, на блока. Длъжници ли сме на хората в Добрич и в какъв аспект общината им е длъжна.

- Аз не деля хората на малки и на големи. Напротив, аз обичам да общувам с всички и си говоря с тях по различни теми, включително и най-човешките. Защото, ако ние не сме на това ниво, няма как да премахнем тази бариера и тази стена, която капсулира администрацията и я държи дистанцирано от хората. Ние трябва да направим администрацията по-отворена към хората. Но трябва да го направим реално. Кметът също трябва да е на терен и да знае какво се случва навсякъде в града. Аз няма да стоя в кабинета си, а ще работя така, че да имам достатъчно време да бъда при хората. Добрич го позволява - ако не мога да се разходя в парка, ако не мога да отида в кв. „Балик“ и да поговоря с работещия в магазинчето, или в таксито да чуя шофьора какво го вълнува, значи няма смисъл да го правя.

- Семейството Ви подкрепя ли Ви в тази надпревара?

- Ако има нещо, с което се гордея, това са те - съпругът и децата ми. Вече споделих, че децата ми са професионални спортисти. За разлика от нас, те избраха професионалния спорт - национални волейболни състезатели са. И ми дават сила и увереност, защото, щом те го могат, означава, че и аз го мога. Получавам пълна подкрепа, доверие и съм щастлива, че ги имам.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта