Надплатили сме 1 млрд. лева за газ

В България синьото гориво заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто.

500 млн. лв. нужни за газификация

Българите са надплатили 1 млрд. лв. за газ през последните 10 години заради липсата на конкуренция на пазара, което води до високи цени. Това заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на “Овергаз Мрежи” на международен форум.

Според него, за да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лв., което е доста под планираните инвестиции на “Булгартрансгаз” за транзита към трети държави. В същото време няма друга държава, която да пренася такива големи количества газ, а да е толкова слабо газифицирана, каза Иванов.

Той допълни, че близо пет хиляди работни места се губят у нас заради липсата на газификация. В България синьото гориво заема едва 13-14 на сто от потреблението на енергия, докато в европейските държави делът достига 22 на сто. В същото време при доставката на електроенергия се губят 60 процента от първично произведената енергия, докато тя стигне до жилищата и предприятията, а природният газ е сред най-ефективните горива при директно използване. По думите му държавата имитира освобождаване на пазара на газ, но на практика принуждава газовия сектор да субсидира чрез вноските за фонд “Сигурност” конкурентен отрасъл - електроенергийния.

В момента газовият оператор “Булгартрансгаз” на практика субсидира цената на тока заради законовото задължение да внася 5 процента от приходите си във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Той бе категоричен, че не е нормално държавата да задължи газовият оператор да субсидира конкурентен отрасъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес