Над 100 ранени, включително 10 депутати, при безредици в македонската столица (СНИМКИ, ОБЗОР)

Окървавеният лидер на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев напуска парламента. Снимки АФП

 

Стотици демонстранти нахлуха късно в четвъртък в сградата на македонския парламент в Скопие след спорен избор на албанец за шеф на Собранието. Те атакуваха депутати, включително лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, който бе сниман с кръв по лицето в хаоса. Сблъсъци на демонстранти с полицията имаше и около парламента. МВР съобщи, че общо 102-ма души са потърсили медицинска помощ. По-рано вътрешният министър Агим Нухиу, който вчера подаде оставка, заяви, че сред ранените в парламента има 10 депутати и няколко журналисти. Повечето пострадали депутати са от СДСМ, но най-лошо е ранен албанецът Зиядин Села.

Всичко започна, когато председателстващият Собранието Трайко Веляновски прекрати заседанието. След това то бе продължено от депутата на СДСМ Ферид Мухич, който предложи да се гласува за избиране на нов председател на парламента. Докато вървеше гласуването в 120-местния парламент, в което 61 от 67-те депутати на СДСМ и албанските ДСИ, “Беса” и АзА подкрепиха Талал Джафери, депутатите от най-голямата партия ВМРО-ДПМНЕ викаха “Това е пуч”, “Срамота” и пееха македонския химн.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ осъдиха насилието и взаимно се обвиниха за него, но призоваха за намаляване на напрежението.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който по време на безредиците бе във Виена, осъди опита на СДСМ за незаконен избор на шеф на парламента в нарушение на процедурите.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че станалото в парламента е опит за предумишлено убийство, планиран в договорка и координация с полицейските структури. Той поздрави Джафери за избирането му за шеф на парламента, като добави, че Груевски, Веляновски, Митко Чавков - шеф на Бюрото за публична сигурност в МВР, и президентът Георге Иванов са виновни за насилието през нощта. Заев заяви, че няма да отиде на срещата на лидерите на парламентарните партии, свикана от държавния глава за късно вчера. Президентът направи кратко тв обръщение през нощта, в което призова за ненасилие и намаляване на напрежението.

Иванов посочи, че депутатите носят най-голяма отговорност, за да бъде върната ситуацията в съответствие с конституцията, законите и правилника на Собранието, които са били нарушени. “Никой отвън няма да ни реши проблемите, трябва сами да го направим”, каза президентът, който бе избран като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ.

В петък ситуацията в Скопие бе спокойна, засилено бе полицейското присъствие.

Ябълката на раздора

Платформата на албанските формации

Три от 4-те албански формации в парламента приеха на среща в началото на януари в Тирана платформа за коалиционни преговори, в която настояват албанският език да стане втори официален в цяла Македония, а не само в общините с над 20% албанско население. Иска се дебат за знамето, химна и герба с цел тези символи да отразяват мултиетническата структура и етническата равнопоставеност. Иска се и включване на албанци в преговорите с Гърция за името и с България за договор за добросъседство.

труд

Хроника на кризата

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който бе премиер от 2006 г., спечели изборите през април 2014 г., но опозицията не призна поражение.

През февруари 2015 г. лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че властта е подслушвала 20 000 души - политически опоненти, журналисти, чужди посолства, цивилни. А пуснати от него разговори разкриха злоупотреби с власт и средства, манипулиране на медии, нагласяване на избори. Властта отговори с контраобвинения в шпионаж и корупция срещу опозиционни лидери.

След избухналите масови протести и контрапротести се намеси ЕС и се стигна до т.нар. договор от Пържино, предвиждащ преходно правителство и нови избори, създаване на спецпрокуратура.

На изборите на 11 декември 2016 г. ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 депутати в 120-местния парламент, СДСМ - 49, като албански партии си поделиха останалите - Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) - 10, движението “Беса” - 5, Алианс за албанците (АзА) - 3, и Демократичната партия на албанците.

Президентът Георге Иванов даде мандат на Груевски за правителство, но той не успя да договори коалиция. И оттогава отказва да даде мандат на Заев, който му представи подписи на 67 депутати от СДСМ, ДСИ, “Беса” и АзА, които формират мнозинство. Причината - че се следвал чужд дневен ред, тъй като Заев се съгласил с приетата от трите албански формации обща платформа за коалиционни преговори на среща в Тирана, столицата на Албания.

В среднощни SMS-и до Борисов:

„Благодаря ти, брат мой! Добре сме!“

Лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, който пострада при атаките в парламента в Скопие, написа SMS на бъдещия премиер Бойко Борисов: “Благодаря ти, брат мой! Добре сме. Малко съм ранен, но съм добре”.

Лидерът на ГЕРБ реагира пръв от държавните ни мъже и проведе последователни разговори веднага след първите съобщения за безредици в македонския парламент със Зоран Заев и Никола Груевски (ВМРО-ДПМНE).

Рано сутринта в петък Борисов разговаря и с президента на Македония Георге Иванов. “Демокрацията не допуска насилие”, е заявил лидерът на ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на партията. И е призовал за разум, спокойствие и единение в Македония.

В обща извънредна декларация

Българските депутати зоват за мъдрост

Румен Радев посочи, че няма непосредствени рискове за страната ни

 

С пълен консенсус родните депутати приеха обща декларация за ситуацията в съседна Македония. Шефът на парламента Димитър Главчев свика извънреден председателски съвет за текста на документа, който бе предложен от БСП. “Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт”, се казва в декларацията на Народното събрание. “Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове”, категорични са родните депутати. “Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония”, се казва още в документа.

Междувременно от прессекретариата на президентството разпространиха позиция на държавния глава Румен Радев: “Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовият ред са пътят за излизане от кризата”. От “Дондуков” 2 отбелязаха, че още в четвъртък през нощта под ръководство на вицепремиера Стефан Янев е проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, а след анализ е констатирано, че “няма непосредствени рискове за страната ни”.

Реакции

Западът осъди насилието, Русия обвини ЕС и САЩ

Вучич свика среща в Белград на шефове на служби

Западът остро осъди насилието в парламента на Македония и призова за спокойствие и спазване на демократичните процедури, а Русия хвърли вината за безредиците върху намеса на ЕС и САЩ в страната.

“Най-строго осъждаме атаката срещу депутати в Скопие. Този акт на насилие е напълно неприемлив и призоваваме за спокойствие и сдържаност”, се казва в съвместно изявление на външната министърка на ЕС Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е шокиран от насилието. “Всички страни трябва да уважават демократичните процедури и да се ангажират с диалог, а не с насилие”, добави той в туитър. Посолството на САЩ в Скопие също осъди насилието и изрази готовност за работи с новоизбрания шеф на парламента Талал Джафери.

Руското външно министерство заяви, че основната причина за кризата в Македония е “силната намеса” на ЕС и САЩ във вътрешните работи на страната. В съобщението му се казва, че опозицията, която загубила изборите, се опитала насилствено да вземе властта с избора на шеф на парламента в нарушение на процедурите. А бързото приветствие към “новия председател” от представители на ЕС, ред европейски страни и САЩ говорело за планирана акция с негласното съгласие на “външните куратори” на опозицията. Москва посочва, че в деня на насилието в Скопие френски съд е освободил експремиера на Косово Харадинай, като вижда в това поощрение от Запада за великоалбанските стремежи.

Сръбският премиер Александър Вучич свика заседание на бюрото за координация на спецслужбите, като посочи, че станалото в Скопие е проблем за всички в региона. Албанският премиер Еди Рама призова албан-ците в Македония да не се поддават на провокации и да бъдат пример за това как “всички ние заедно не искаме края на Македония”.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа