Над 100 рецитираха унгарска и българска поезия

Йоана Буковска обеща да журира конкурса и догодина

Призьорите от 5 до 90-годишни

Рекорден брой над 100 участници се надпреварваха по художествено изпълнение на унгарска и българска литература по време на 26-то издание на Националния конкурс в Шумен през уикенда. Павлин Димитров и Мария Сотирова са тазгодишните носители на голямата награда „Владимир Трандафилов“ на Министерство на културата за изключително художествено изпълнение. Тя е в общ размер 1000 лв. и двамата си я поделиха.

Посланикът на Унгария Текла Харангозо лично отличи с предметна награда най-малката участничка в конкурса Елица Каменова, която е само на 5 г. и половина. Детето е възпитаник на шуменска детска градина, а рецитира прочуствено "Хаджи Димитър", като професионален актьор. Специалната награда „Иван Поповски“ в размер на 600 лв. за изключително художествено изпълнение пък, отиде съвсем заслужено при най-възрастния участник в литературната надпревара Петър Стаменов от София, който след два месеца става на 90 г.

Знае наизуст едни от най-известните български стихотворения, от месеци има свой канал в известен сайт за видеосподеляне и клиповете му с рецитации имат почитатели от цял свят. Според организаторите, това е най-достолепният по възраст участник в дългата история на конкурса.

Наградата на Унгарския културен институт - една седмица в Унгария, заслужи Радослав Арнаудов. Наградата на Община Дебрецен и театър „Чоконай" - посещение в Дебрецен, получи Екатерина Георгиева. Премии по 250 лв. от фирма „Алкомет“ получиха учениците Евтимиос Триандафиллу и Бояна Никова. Призът на Съюза на артистите беше връчен на Иван Станчев. За изключително художествено изпълнение специалното отличие на ШУ „Еп. Константин Преславски“ е за Екатерина Попова.

Общият награден фонд на конкурса от 8 150 лв. беше разпределен сред 33-ма отличени рецитатори. Жури с председател доц. Иван Налбантов и членове доц. Веселин Мезеклиев и Йоана Буковска оценяваха участниците. Тазгодишното издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература бе посветено на 140-годишнината от Освобождението на България, 170-годишнината от избухването на унгарската освободителна борба, 170 г.а от рождението на Христо Ботев и 195 г. от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони