Банскалии затвориха пътя за Гърция за 20 минути с искане за втора кабинка

Банскалии за пореден път тази година излязоха на протест с искане за втора кабинка и затвориха пътя за Гърция за 20 минути. Над 1000 души развяха знамена и плакати на главен път Е-79 в района на град Симитли.

„Целта на тъй наречените природозащитници е да затрият курорта Банско, явно ги финансират добре отвън и получават много пари", каза кметът на града Георги Икономов по време на протеста.

„Каква наглост трябва да имаш, че да упрекваш цял Министерски съвет, че взима незаконни решения. Нещо, което е минало още през 2013 година през Висшия екологичен експертен съвет , а те да твърдят,че това е незаконно. Тези твърдения са на шепа хора, които не защитават въобще българските интереси. Това е голяма наглост и не знам защо още някой комуникира с тях, каза още Икономов.

И добави: „Как някой не се замисли, че този хора обвиняват правителство, депутати, че искат нещо незаконно и то на национално ниво. Тези хора са за съд. Относно вековните гори, никой не знае от къде ще минават втора кабинка и втори лифт, защото предложението, което към момента е направено от нас, е единствено за промяна на нови режими. Там няма конкретно предложение, т.е. никой не може да каже от къде ще мине кабинката и какво точно ще засегне. Това е на един последващ етап. И още една лъжа, която тиражират зелените – за вековните гори. .Никой няма да засяга вековни гори, защото това е забранено и е недопустимо, така че това няма да стане. Третият въпрос, по който говорят зелените, е за увеличаване на капацитета на кабинката. Те искат да затрият курорт Банско. За да се демонтира този лифт и на негово място да се направи нов, трябва да се демонтират всички стълбове и да има нови конструкции. Това означава да затворим курорта за две години. С какво тогава ще се качват хората. Или и трябва да затворим Банско тогава всички ще забравят за курорта, или да пуснем автомобили, които ще замърсят десетократно повече. Изключително несъстоятелни, лъжливи , подвеждащи са техните твърдения, но както виждате кресливи са и си служат с подмолни средства, дано никой не им се върже", каза Икономов.

На протеста редом до хората застанаха и кмета на Симитли Апостол Апостолов, депутатите Атанас Стоянов от ВМРО, Александър Мацурев, кмета на Добринище Атанас Галчев и други. Хората скандираха и в подкрепа на по-бързото реализиране на източния вариант на АМ“Струма“ в участъка на Кресненското дефиле, който също се атакува от „зелените“.

„Надяваме се този път премиера Борисов да ни чуе,че искаме втора кабинка, искаме и АМ "Струма", защото ни писна шепа зелени рекетьори да ни определят бъдещето", казаха протестиращите.

На митинга хората заявиха, че ако и този път никой не им обърне внимание, то през януари месец ще направят блокада на българо-гръцката граница в района на ГКПП-Кулата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България