Над 1000 потребители на социални услуги в Шумен

Снимка: Архив

408 души в община Шумен работят за реализиране на пет социални проекта в община Шумен и полагат грижи за над 1000 възрастни и деца. Най-големият социален проект е „Подкрепа за независим живот“, финансиран с близо 1 млн.лв. При него чрез почасови грижи са обхванати 420 нуждаещи се възрастни хора.

По друг проект, с който общината се гордее, че помага на 60 деца с увреждания и техните родители, е създаден Центърът за ранно детско развитие. Той се помещава в детска градина "Пчелица". Усилията на рехабилитатори и социални работници са насочени за подобряване двигателното развитие на деца, към предотвратяване на изоставянето им и стимулиране, и помощ на техните родители. С 365 000 лв. дейностите ще продължат до ноември догодина.

По областния проект "Приеми ме" община Шумен е водеща в регина и 13 социални служители са поели грижата за 144 приемни семейства. В тях се настаняват от бебета до 18-годишни. В община Шумен успешно се реализира и Обществена трапезария за социално слаби, която осигурява топъл обяд за 120 души. Проектът е без лимит и може да поеме още нуждаещи се, каза зам.кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.

Отделно в Домашния социален патронаж са наети 28 души, а те са поели грижата за изхранването на 300 пенсионери. Има възможност за увеличаване на капацитета му и обхват на повече нуждаещи се, казват от кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони