Над 1000 първокурсници посрещна ВСУ "Черноризец Храбър"

Удостоиха световноизвестния урбанист проф. Ян Геел с почетен знак "Доктор хонорис кауза"

Повече от 1000 първокурсници прекрачиха прага на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" при откриването на новата учебна година.

За първи път по партньорски програми с 6 чуждестранни университета висшето училище ще обучава студенти, които на финала ще получават двойни дипломи, съобщи президентът на ВСУ проф. Анна Недялкова.

Според нея във ВСУ по бакалавърски и магистърски програми учат близо 7000 български и чуждестранни студенти, повечето от които са руснаци, германци и казахстанци. 140 чужденци - от Израел, Полша, Германия, Унгария, Украйна и др., са предпочели да защитят докторантура в най-големия български частен университет.

"Живеем в сложни времена на глобални предизвикателства, безразсъдство, заплахи от насилие и тероризъм и миграционни проблеми, но ние държим в ръцете си най-силното оръжие – оръжието на знанието и духа, които са нашата сила и не могат да бъдат победени", приветства студентите проф. Недялкова.

Гост на церемонията за откриване на новата академична година бе световноизвестният датски архитект и урбанист проф. Ян Геел, който бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВСУ. Геел, който над 40 г. работи за повишаване на качеството на живот в градовете чрез подобряване на възможностите за придвижване пеша и с велосипеди, ще консултира студентската лаборатория "Варна - град за хората".

"Работете не само за себе си, а и за обществото и околната среда", призова той бъдещите архитекти от ВСУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование