Над 1000 училища по-малко у нас

Над 1000 училища са били закрити на територията на страната ни за последните 16 години. Това съобщава синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ по повод проверките на институциите в учебните заведения, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456. Само за изминалата 2016 г. са били закрити 27 образователни центъра. „В момента е наложително да се дефинира нова образователна стратегия“, допълват от синдиката.

Според синдиката в училищата в страната се наблюдават два основни порока на българската просвета. „Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряването на равен шанс за децата и учениците“, споделят от „Образование“. Вторият порок е по-стар и по-страшен - това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование