Над 110 учители търсят в Пазарджишка област

Броени дни преди старта на новата учебна година свободните работни места за преподаватели, обявени от Регионалното управление по образованието в Пазарджик, надвишават 110. Търсенето на кадри продължава в почти всички общини в региона, като най-голям е гладът за учители в общините Пазарджик - около 60, Септември, където са обявени 16 свободни места, и Велинград, в която се търсят над 10 преподаватели. Обявените позиции са за различни специалности, а част от местата са с непълен норматив. Освен учители се търсят също треньори за новото спортно училище в областния град, психолози, ресурсни учители, логопеди, а също и непедагогически персонал. Крайният срок на голяма част от обявите е 13 септември - два дни преди началото на учебната година. Търсенето вероятно ще продължи и след първия училищен звънец, тъй като практиката от предходни години показва, че част от местата остават незаети дори и през октомври.

Добрата новина е, че първият звънец ще зазвучи празнично във всички училища на 15 септември и в Пазарджишка област няма да се закриват учебни заведения с изключение на това в село Симеоновец (Община Септември). За него има издадена заповед на министъра, като учениците от Симеоновец се насочват към училището в Семчиново, което от 15 септември става обединено. На доста места е възможно да има маломерни паралелки, а свободните места ще се попълват с деца, които по една или друга причина досега не са влизали редовно в клас, съобщи Валентина Кайтазова, началник на РУО-Пазарджик.

Сред застрашените от закриване училища в региона бе ОУ „Стефан Захариев” в Пазарджик, но спасяването му става кауза на живот и смърт за директора Стефан Ангелов и екипа му, които сега се стягат да честват 170-годишен юбилей на създаденото на 26 октомври 1847 г. школо. С общи усилия на местната власт и общественост бяха спасени още две нарочени за затваряне училища в Пазарджишко – тези в селата Пищигово и Хаджиево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони