Над 120 са арестуваните на първомайските демонстрации в Истанбул

Полицията е арестувала 127 души по време на днешните първомайски демонстрации в Истанбул, съобщи ДПА, като се позовава на турската телевизия Си Ен Ен - Тюрк.

По-рано държавната Анадолска агенция съобщи за 84 арестувани. Четиринайсет са били задържани на площад Таксим в центъра на Истанбул заради неподчинение и съпротива на полицията. "Откритите пространства не може да са затворени за хората", са викали демонстрантите край Таксим.

Улиците, водещи към Таксим, бяха затворени за движение, а самият площад - блокиран с мащабно присъствие на силите за сигурност. Тази година обаче, за разлика от предишни, нямаше сериозни сблъсъци.

На 1 май 1977 г. 34 души загинаха при сблъсъци на площад Таксим, което придаде на мястото символично значение. След това използването на площада за масови прояви от синдикатите беше забранено за повече от три десетилетия. През 2010 г. около 200 хиляди души участваха в първата от 30 години разрешена първомайска демонстрация на Таксим, но митингите там бяха отново забранени през 2014 г.

Синдикални членове и политици, включително новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, присъстваха на разрешената от правителството първомайска проява в истанбулския район Бакъркьой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа