Над 140 души се включиха в обучението за доброволци за "Пловдив - ЕСК 2019"

Практическо обучение за доброволци за събитията от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019 година" събра над 140 участници от различни възрасти. Двата дни на обучението бяха посветени на изграждане на умения за работа в екип при организирането на мащабни културни прояви, а водещ лектор бе полякинята Мери Садовска, координатор и куратор от "Вроцлав - Европейска столица на културата 2016".

Тя обясни, че доброволецът на Европейска столица на културата е човек, който има комплексни умения и трябва да прояви различни качества в зависимост от събитието, което участва. Според Мери Садовска театралните техники за обучение спомагат теорията да се трансформира в практика и хората започват да възприемат събитието като реално действие, а не като абстракция.

Отговорността и лоялността са основни качества на доброволеца, а от неговите решения зависи успеха. Навременната информираност, бърза реакция в непредвидени ситуации и владеене езика на тялото са специфичните качества, върху които работиха участниците. "Да си доброволец на Европейска столица на културата е истинско приключение, страхотно изживяване и незаменим опит", каза още Мери Садовска и допълни, че всяко лично качество трябва да се осмисля като полезно за каузата на доброволчеството.

Всеки от участниците в обучението получи сертификат и регистрация в доброволческата мрежа на "Пловдив 2019", в която желание да подпомогнат събитията от Европейска столица на културата са заявили 600 души. До края на 2017 г. предстоят още четири обучения, които целят разширяване на диапазона и възрастовите групи, които ще участват в реализацията на мащабния проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони