Над 140 реконструктори от пет държави връщат Царевец в епохата на Средновековието

Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за Международния фестивал „Средновековен Търновград“, който ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец. В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат повече от 140 реанактори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

За първи път във фестивала ще участва група за исторически възстановки от италианския град Бари. Познатата от миналогодишното издание украинска група „Спиритуал сезонс” ще има на Царевец два вечерни концерта - на 28 и 29 юни, със средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари славянки ритми. Под вълшебната музика и зареждащите изпълнение на украинците ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието.

На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка" - Букурещ с реконструкции на европейските исторически бойни техники, приложни изкуства (керамика, живопис, бродерия), коване, плетене на ризници от XIII – XV в., както и трансилванска група за "жива история" и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов. Те ще покажат полевия живот и занаяти на наемните "свободни дружини" от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група „Бели орлови" от Белград.

Сдружение за исторически възстановки "Чигот“, Сдружение за запазване на традициите "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Сдружение „Верени", група „Ериней“, клоновете на Национално дружество „Традиция“ от Панагюрище, Шумен и Велико Търново и над 10 свободни реконструктори ще са за поредна година сред българските участници в събитието.

Във фестивала, който ще е под мотото „Вкусът на Средновековието“, ще гостува и група „Странстващата бъчва“, която от години интерпретира средновековната кухня и представя стародавните кръчми както като място за хапване и пийване, така и като средище на културен и информационен обмен.

Сред новите български участници са реконструкторите от „Медовина“, специализирали се в производството на алкохолната напитка от чист пчелен мед по технологии от средните векове. Истинска атракция ще е зрелищният огнен спектакъл „Палячи“ на едноименната група, който ще бъде показан в съботната вечер на откритата сцена до Двореца на Царевец.

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ е сред най-мащабните събития за исторически реконструкции в страната и е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.

Форумът започва на 28 юни в 19.30 ч с концерт и огнено шоу в Двореца на крепостта Царевец.

Достъпът до фестивала е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България