Над 147 млн. евро чуждестранни инвестиции привлечени за година във Великотърновска област

Община Велико Търново с най-много разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

На 147,4 млн. евро възлизат преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор за 2016 г. във Великотърновско. Вложенията са с 21.1 % повече в сравнение с 2015 година. Това сочат данните на Бюро „Статистически изследвания" във Велико Търново.

Областтта се нарежда на 16-то място в страната по размер на преките чуждестранни инвестиции.

През 2016 г. най-голяма е стойността на налетите пари в добивната и преработваща промишленост и в сектора на “Професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности”. Най-голямо намаление има в сектор „Операции с недвижими имоти“.

През 2016 г. са направени чуждестранни инвестиции във всички общини на региона, като най-голям дял има община Велико Търново с 52,6 млн. евро. На второ място е община Свищов.

През 2016 г. извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката в област Велико Търново са 360,5 млн. лева и в сравнение с предходната година намаляват с 28,1%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - 106,7 млн. лева, и в сектора на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Велико Търново - 171,6 млн. лева. или 47,6% от общите разходи за областта. Следват общините Свищов и Горна Оряховица, съответно с 15,2 и 12,9%. Най-малък е размерът на направените инвестиции за ДМА в община Златарица - 2 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България