Над 150 изчезнали в пожарите в Калифорния (ИНФОГРАФИКА)

Жертвите на огнената стихия се увеличиха до най-малко 17

Най-малко 17 станаха жертвите на пожарите в Северна Калифорния и броят им може да нарасне, тъй като над 150 души са в неизвестност, съобщи Би Би Си.

Повече от 25 000 души са напуснали домовете си в седем окръга северно от Сан Франциско. Пламъците са унищожили над 2000 сгради и са нанесли тежки поражения на жизненоважната за района винарска промишленост.

20-100

Бързо разпространяващият се огън обхванал гъстонаселени квартали, принуждавайки жителите им да напуснат домовете си посред нощ, като мнозина не са успели да вземат нищо със себе си.

Най-много са жертвите в окръг Сонома - 11, там най-малко 155 души се водят в неизвестност, но властите смятат, че големият брой може да се дължи на хаотичната евакуация. В съседния окръг Напа са загинали 100-годишния Чарлз Рипи и 98-годишната му съпруга Сара.

С бушуващите пожари се борят няколкостотин пожарникари. Силните ветрове, които разпалваха 17 големи огнища, обхванали 260 000 декара, са отслабнали и влажността се е увеличила, подпомагайки гасенето.

Най-малко 4 винарски имения са напълно или в голямата си част унищожени, а по други 9 са съобщили за щети по сгради или лозя. Над 91 000 домакинства и офиса са без ток. Обявено е извънредно положение в Сонома, Напа и още 5 окръга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка