Над 1500 души се хващат на "хорото на Орището" във Велинград

Над 1500 души от 45 фолклорни състава от цяла България ще се хванат на 18 март (събота) на голямото пролетно хоро във Велинград. Тази година то ще се проведе под мотото "Хоро на Орището - традицията е жива", а организатори на фолклорния фестивал в СПА столицата на Балканите са Община Велинград, сдружение "Пролетно хоро" и Дружество за защита на Родопите. Фестивалът, който се отличава с уникално парад-дефиле от градския стадион до центъра на квартал "Каменица", няма конкурсен характер.

Над 1500 души се хващат на "хорото на Орището" във Велинград-1

Идеите му са всяка година, когато цялата земя се събужда от зимен сън, във Велинград да се съберат хора от цялата страна на различна възраст, с различни професии и интереси, обичащи българското хоро, за да обменят опит и създадат приятелски взаимоотношения, твърдят организаторите на пролетното хоро в курорта. Целта е една едничка - да се даде нов живот на българското наследство чрез енергията, която се получава, хващайки се на хоро.

Над 1500 души се хващат на "хорото на Орището" във Велинград

Всяка група или клуб да покаже наученото, да изиграят хоро, характерно за региона им и по този начин още веднъж да проличи пъстротата на родни фолклор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България