Над 1500 отломки от катастрофиралия Ту-154 намериха руските власти

Над 1500 отломки от самолета Ту-154 на руското министерство на отбраната са открити на мястото на катастрофата в Черно море, предаде ТАСС, като се позова на свой източник.

Намерени са общо "1547 фрагмента и отломки от самолета, около една трета - 567, са извадени на повърхността", уточни събеседникът на агенцията.

Според оперативния щаб спасителите са открили до момента 15 тела и 223 части от тела на загинали - 92-мата души на борда на машината, катастрофирала на 25 декември край Сочи. 13 от телата са вече в Москва.

Двете черни кутии, разположени в опашната част на самолета - т. нар. параметрични самописци, още не са извадени от водата, уточни източникът. По-рано бе открит и доставен в Москва самописецът, регистриращ разговорите в кабината.

Източник, близък до разследването, съобщи по-рано за ТАСС, че проучването на записите може да трае до няколко седмици в зависимост от състоянието на лентата.

Следственият комитет на Русия образува наказателно производство във връзка с катастрофата, съобщи по-рано говорителката на федералното следствие Светлана Петренко.

Защо граничарите не са помогнали?

Дали обаче ще бъде разказана цялата истина за гибелта на самолета, изпълнявал хуманитарен полет до въздушната база Хмеймим в Сирия, пита се "Независимая газета".

Вестникът припомня поместени в печата описания на катастрофата от очевидец - руски граничар, наблюдавал инцидента от катер в морето. Катерът най-вероятно е дежурел край президентската резиденция в Сочи и само затова не е могъл без команда отгоре да напусне извънредно важния си "боен пост" и да се насочи към мястото на катастрофата, пише изданието.

Според цитирани от него експерти обаче едва ли е имало оцелели след удара, които граничарите да спасят.

Все още няма официална реакция след изявленията на очевидеца, изтъква "Независимая газета". И поставя въпроса дали местните командири на граничарите към Федералната служба за сигурност са били известени за случая, защо не са реагирали, защо спасителите не са били известени веднага и се е наложило да претърсват акватория от 100 кв. км. Според първите съобщения самолетът бил паднал някъде в планините, напомня изданието. / БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят