Над 156 000 туристи посетили Шумен, Плиска и Мадара

Увеличават се посетители с интерес към историческите забележителности в Шуменско. Над 156 700 са туристите посетили региона през м.г., а това е с 5 000 души повече от предходната година. Най-голям е бил наплив към централната експозиция на Регионалния исторически музей в Шумен - ръстът е с почти 50%, съобщават от там. Това е в резултат и на атрактивните гостували изложби - "Панагюрското златно съкровище" през летните месеци и "Подводен свят" в самия край на годината.

Завишен е бил интересът и резерватите "Шуменска крепост" и "Мадара", а посетителите на старата столица Плиска са на нивото от предходната година.

Преобладават единичните посетители или малките организирани групи от семейства, студенти, особено по време на почивни дни. Експозициите Историческия музей в Шумен, гостуващи в други градове са привлекли интереса на над 10 000 души. Шумен показа "Ретро кино" в Морско казино на Бургас, "А да се сватиме, а да се сродиме" в Исторически музей Генерал Тошево, "От златните им ръце" в музеите в Габрово, Трявна, Исперих, "Детство мое" в Исторически музей Павликени, "Спомени от стария Шумен" в Регионална библиотека Разград.

Тази година музейните специалисти очакват завишен интерес към експозицията "Градския бит от края на ХІХ - ХХ век" в атрактивния комплекс Авшарян в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България